El Periódico - Català

«L’elogi debilita, però no ens relaxarem»

Tot va sortir perfecte. Un debut immillorab­le. Luis Enrique, per força, estava content. Però va remarcar que això acaba de començar.

- JORDI GIL José Carlos Sorribes

pilota. Cap estava acostumat a tanta vivor. Ells juguen a un altre ritme, militants d’equips de menys nivell.

Només el porter Keylor Navas presentava una filiació d’elit, el París Saint Germain, i és el porter i suplent. Unai Simón no va sortir en cap foto. Anava de negre, per qui no va captar els fugaços instants en què va aparèixer per televisió. Tan fugaç com mínima va anar l’adhesió a la sèrie de protestes contra Qatar. Campbell es va agenollar, però es va aixecar immediatam­ent al veure que ningú el va seguir. Olmo va tenir l’honor d’inscriure el seu nom amb el gol número 100 en un Mundial. Va començar a sumar des de zero. Era un dels set debutants de l’alineació. Cap integrant de la plantilla havia marcat abans.

Ni Busquets, que disputava el quart, ni Alba, el tercer. A Rússia van marcar Diego Costa (tres), Nacho, Isco i Iago Aspas, tots absents. Ningú farà fora del tron David Villa, líder destacat amb nou gols, tret que a Espanya li agafi per muntar una gira de set espectacle­s si arriba a la semifinal.

El selecciona­dor espanyol, Luis Enrique Martínez, es va felicitar per la golejada contra Costa Rica i per haver trencat la tendència a començar malament als Mundials. «Ha sigut un partit molt especial, amb èmfasi a començar la competició de la millor manera possible i ha sortit tot rodó. Històricam­ent no començàvem amb victòria i hem trencat la ratxa».

L’asturià va destacar que «no s’han de treure conclusion­s per guanyar un partit, era important però queda tot per decidir». Lucho va parlar de l’eficàcia dels seus jugadors i va recalcar que «sempre havia sentit que ens faltava gol». «Des que hi som nosaltres –va al·legar–, és la selecció que més gols marca en els campionats que hem estat. Potser no tenim un jugador referent que marqui 40 gols, però sí que tenim molts jugadors que tenen gol. Arribem al gol de manera associativ­a i mai m’ha preocupat la falta de gol. Sempre ha sigut una diferència entre la vostra manera de pensar i la nostra».

«El resultat –va afegir– ens reforça, però no s’ha d’oblidar Alemanya, que necessita guanyar i nosaltres volem guanyar per ser una opció real a arribar al més lluny possible. Sortirem fins i tot amb més intensitat».

Canvis anunciats

El tècnic va admetre que «l’elogi debilita», tot i que va matisar que «sempre és millor tenir un corrent positiu». Estava content perquè, va dir, «no ens han generat cap ocasió, no han llançat ni un córner, hem dominat des del minut u. Els centrecamp­istes han tocat molt la pilota i amb les superiorit­ats creem ocasions. El partit ha anat com volíem i gràcies a la qualitat dels jugadors als metres finals, amb l’acceleraci­ó, hem marcat. L’actitud defensiva ha sigut bestial». L’entrenador va avançar que hi haurà canvis davant Alemanya i que disposa d’un «grup amb un ADN preparat per fer alguna cosa important i no baixarà la seva manera de jugar». Va ser clar en aquest sentit:«No tinc cap dubte que competirem el següent partit amb la mateixa intensitat, si no més, perquè Alemanya motiva. No us preocupeu perquè aquest grup ni especularà ni es relaxarà, perquè veig la intensitat que viuen

Va explicar que «el cap és molt important, per a nosaltres tenir un psicòleg era tenir un marcià, i ha sigut vital perquè el jugador no sortís sobreexcit­at. Em fa l’espina que aquest equip no es relaxarà. Farem el mateix. Alemanya ens pot superar, però no especulare­m gens ni mica, com no hem fet avui», va avançar.

Costa Rica ocupa el lloc número 31 del rànquing de la FIFA. Una posició de tercera fila, cert, però per davant per exemple de la Noruega del supersònic Erling Haaland (42) o de l’Aràbia Saudita (51) que va abatre l’Argentina. Per això que la sisena del món, Espanya, debuti amb un 7-0 en un Mundial davant els costa-riquenys indica que Luis Enrique gairebé sempre té raó. Almenys en el futbolísti­c, el que importa. Ja va dir en la prèvia que la selecció competiria bé. Ni ell podia imaginar que tant.

Competir, per al volcànic tècnic asturià, significa sortir al camp amb una idea, amb un equip armat, en el qual el protagonis­me en el joc i un treball solidari ocupen les primeres línies del seu cànon. Luis Enrique està, i seguirà, en el centre d’eterns debats per una acusada personalit­at i un verb afilat, gens hipòcrita, que tant airegen els seus crítics. Però el que no admet discussió és que exerceix de timoner d’una selecció que ha ressorgit després de la decadència posterior a la gloriosa etapa entre 2008 i 2012. Ell és el líder, ho repeteix sense vanitat, d’un grup al qual protegeix i que li respon.

I com que és el líder decideix, tot i que tingui altres centrals, que Rodri jugui en l’eix defensiu, tot i que no sigui el seu lloc al City, perquè dona bona sortida de pilota i s’associa de meravella. O que Marco Asensio tingui la confiança que tant li costa guanyar-se al Madrid. O que citi a última hora un xaval com Balde i ja el primer dia demostri perquè l’anomenen l’avió. O que Gavi, i abans Pedri, tanquin la boca partit rere partit als qui tant van qüestionar que els convoqués quan ni s’afaitaven. O que Busquets i Jordi Alba juguin en la selecció sense el record constant del seu DNI com els ocorre al Barça. I així es pot arribar a pensar, tot i que soni a heretgia, que la seva selecció ha arribat a un nivell futbolísti­c que sembla fins i tot superior al del Barça del triplet del 2015 que dirigia. Amb el trident era una altra cosa.

Ara arriba el test de sotmetre una Alemanya molt ferida. Fins diumenge Luis Enrique s’ha guanyat continuar disfrutant de la seva faceta de streamer, tot i que li tocarà moderar el triomfalis­me per la golejada més gran d’Espanya en un Mundial.

«Tinc un grup amb un ADN per fer una cosa important i que no baixarà la seva manera de jugar» LUIS ENRIQUE

«Estic molt content, és un somni ser en un Mundial. El míster al camp m’ha felicitat» ALEJANDRO BALDE

«No sé si som candidats, però tenim ganes de fer coses grans» FERRAN TORRES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain