El Periódico - Català

Gavi recull el testimoni de Pelé

- JOAN DOMÈNECH RAÚL PANIAGUA

Gavi

Insolent |9| Li va importar un rave que fos el Mundial. Com si es tractés d’un torneig de cadets. Feina impecable en la pressió i la passada, amb la guinda del gol després de córrer sense parar.

El centrecamp­ista del Barça es converteix en el jugador més jove que marca en una fase final d’un Mundial des que ho va fer el mite brasiler a Suècia 1962. «M’ho han dit al final del partit. No ho sabia i estic molt orgullós i molt content d’estar en aquesta llista», va dir el blaugrana.

La fulgurant carrera de Pablo Martin Páez Gavira, Gavi, va aconseguir davant Costa Rica una nova fita. No només va ser, als 18 anys i 110 dies, el debutant més jove d’Espanya en un Mundial, sinó que també es va convertir en el tercer golejador més jove en un fase final, el primer des de Pelé, que ho va aconseguir amb Suècia 1962 amb 17 i 239 dies, segons les estadístiq­ues de la FIFA. En el Mundial del 1930, el mexicà Manuel Rosas va marcar amb 18 anys i 90 dies. «Ni en el millor dels somnis podia imaginar una cosa així», va afirmar el blaugrana, elegit el millor jugador del partit (MVP) davant Costa Rica.

«M’ho han dit al final del partit. No ho sabia i estic molt orgullós i molt content d'estar en aquesta llista», va afirmar el centrecamp­ista del Barça. «És un pas més. I a seguir. Tots hem fet un partit magnífic. Des del primer minut hem sortit a guanyar-lo», va valorar. Sobre el seu gol, el cinquè de la selecció, va explicar que Luis Enrique l’anima sempre a arribar a l’àrea. «He vist que Morata també era a l’àrea, m’ha vist molt bé i ho tenia molt clar des que ha sortit la pilota, que xutaria de primeres».

Jugar al costat de Pedri

No pensa «gaire» Gavi en el moment que viu ni en tot el que ha aconseguit en una carrera tan breu. «Koke sempre em diu que me n’adonaré quan passin els anys», va dir el sevillà, que va parlar també de la seva entesa amb Pedri: «Som molt bons amics fora del camp i dins. És un espectacle de jugador i és molt fàcil jugar amb ell».

Amb només una temporada i mitja al Barcelona, l’aguerrit i talentós migcampist­a de Los Palacios ja va ser el jugador més precoç a debutar amb la samarreta d’Espanya i fa un mes va rebre el Trofeu Kopa al millor jugador europeu menor de 21 anys. Amb la seva titularita­t davant Costa Rica, Gavi va batre el rècord de Cesc Fàbregas, que va debutar en el Mundial d’Alemanya 2006 amb 19 anys. Ja abans es va convertir en el jugador més jove a debutar amb la selecció al fer-ho a semifinals de la Lliga de Nacions davant Itàlia l’octubre del 2021, amb 17 anys i 62 dies, superant la llunyana marca de Ángel Zubieta des del 1936. També va marcar un gol el juny passat contra la República Txeca i li va treure al seu company Ansu Fati la marca de golejador més jove d’Espanya

Gavi va debutar amb el Barça amb 17 anys i 24 dies, un mes abans de la seva estrena amb Espanya. Ronald Koeman va portar al primer equip el que deia sentir-se «el nen més feliç del món» amb la seva estrena al Camp Nou. Aquest estiu, quan ja havia complert 18 anys, el Barça va anunciar la renovació del seu contracte fins al 2026 amb una clàusula de 1.000 milions.

Sabia Luis Enrique que Espanya tindria molta pilota (va acabar amb un 76% de possessió) i va apostar per Rodri com a company de Laporte en l’eix de la defensa, un recurs que ja havia provat amb èxit a la Lliga de les Nacions, especialme­nt contra Portugal. Va tornar a funcionar. Va sumar el percentatg­e d’encert més alt en les passades del partit (97,9%) i no va cometre ni una sola falta. Un partit impol·lut del comodí.

«Tots hem fet un partit magnífic. Des del primer minut hem sortit a guanyar-lo»

Rodri, polit central

Un gest amplificat per la ministra de l’Interior del país, la socialdemò­crata Nancy Faeser, que va seure a la llotja junt amb el president de la FIFA, Gianni Infantino, i ho va fer amb el braçalet al braç dret. A ella no li podien treure targeta groga.

Aquesta era l’amenaça que planava sobre els jugadors que volguessin afegir-se a la defensa dels drets de les persones LGTBI. Un «xantatge» de la FIFA segons la mateixa Federació Alemanya, que va provocar que Neuer sortís al terreny de joc amb l’ensenya oficial de FIFA, la de No Discrimina­tion, tot i que convenient­ment amagada sota la màniga, reduïda a la mínima expressió.

Va cridar l'atenció el gest d’un dels assistents del partit quan va començar. Es va acostar a comprovar l’estat de les xarxes de les porteries, com és preceptiu, i va

Un àrbitre assistent va comprovar que el meta Neuer no lluïa cap símbol LGTBI

 ?? Abir Sultan / Efe ?? Gavi celebra el seu gol davant Costa Rica, el cinquè del partit.
Abir Sultan / Efe Gavi celebra el seu gol davant Costa Rica, el cinquè del partit.
 ?? ??
 ?? Jewel Samad / AFP ?? Doan supera Neuer, en el gol que va suposar l’empat inicial del Japó.
Jewel Samad / AFP Doan supera Neuer, en el gol que va suposar l’empat inicial del Japó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain