El Periódico - Català

Protesta germànica contra la censura de la FIFA

- S. R. V.

La selecció de Hansi Flick va mostrar el seu enuig per no poder lluir el braçalet ‘One Love’ amb una acció reivindica­tiva, mentre la ministra de l’Interior alemanya, Nancy Faeser, va seure al costat de Gianni Infantino a la llotja amb el símbol. A ella no li podien ensenyar la targeta groga.

Alemanya va perdre ahir contra el Japó, però va guanyar davant el món. Manuel Neuer finalment no va saltar a l’Estadi Khalifa amb el braçalet LGTBI al braç. No obstant, la selecció alemanya va enviar un missatge clar a la foto oficial amb tots els jugadors emportant-se la mà a la boca, denunciant la censura aplicada per la FIFA en contra del braçalet de One Love. aprofitar per assegurar-se que Neuer no portava el braçalet de One Love. Tenia instruccio­ns de la FIFA de controlar-ho.

Al seu lloc, com a manera d’escenifica­r la censura de FIFA, en connivènci­a amb la dictadura de Qatar, els 11 titulars de Hansi Flick van posar per a la foto oficial del partit emportant-se la mà a la boca, com a gest reivindica­tiu que la seva llibertat d’expressió havia sigut retallada.

L’acord inicial

Al mes de setembre les federacion­s dels Països Baixos, Anglaterra, Gal·les, Bèlgica, Suïssa, Alemanya i Dinamarca van comunicar formalment a FIFA el seu desig de portar el braçal de l’arc de Sant Martí en defensa dels drets de les persones LGTBI. Durant dos llargs mesos, Infantino no va oferir cap resposta. Va esperar fins dilluns per fer-ho, quan va advertir sobre l’expressa prohibició de portar-lo i el càstig amb targeta groga. El capità anglès, Harry Kane, havia de ser qui obrís la veda contra l’Iran, però l’amenaça disciplinà­ria va fer canviar d’opinió Anglaterra, que no volia exposar el seu futbolista i l’equip, atès el perill d’expulsió que comporta arrencar el partit amb una de groga. Seleccions com Dinamarca, els Països Baixos, Gal·les i Alemanya van prendre la mateixa determinac­ió. El mateix faran Bèlgica i Suïssa.

Manuel Neuer i Alemanya van optar per no exposar-se a una sanció, però mostrant-li al món que havien sigut víctimes de la censura, en un assumpte que continuarà escrivint capítols. El capità belga, Jan Vertonghen, va dir que temia dir res del tema, per por de rebre represàlie­s de la FIFA.

«És una pena que ja no puguem defensar els drets humans. El braçal és un signe de diversitat», va dir el selecciona­dor alemany, Hansi Flick. Mitjans alemanys asseguren que la federació germànica es planteja elevar l’assumpte al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain