El Periódico - Català

El Brasil llueix el seu atac total

La ‘seleçao’ comença el Mundial contra Sèrbia amb la força del seu quintet ofensiu: Lucas Paquetá, Vinícius, Neymar, Raphinha i Richarliso­n. El selecciona­dor Tite avisa que l’ensopegada argentina contra l’Aràbia Saudita serveix com a avís de les dificulta

- JOAQUIM PIERA

El Brasil surt a menjar-se literalmen­t el Mundial. La seleçao,

favorita al títol, debuta avui contra Sèrbia (a les vuit del vespre) amb la intenció de marcar territori des del primer minut. Per això, Tite posarà en acció un inèdit quintet ofensiu, amb el qual exhibirà part dels copiosos recursos d’atac amb què la pentacampi­ona es presenta a Qatar.

El tècnic gautxo ha sacrificat Fred, que formarà doble pivot amb Casemiro (ara col·lega en el United) en les grans cites, per introduir Lucas Paquetá. L’exjugador del Flamengo, que pot jugar d’extrem esquerre quan sigui necessari, tindrà llibertat absoluta per associar-se amb Neymar, que amb la selecció abandona la banda i fa el rol de típic deu sud-americà, jugant més centrat i entre línies.

A això s’hi ha d’unir el trio de cara format pels extrems molt oberts, el blaugrana Raphinha per la dreta, i el madridista Vinícius (que no té garantida la titularita­t al llarg del torneig) per l’esquerra, amb Richarliso­n (un dels futboliste­s fetitxe de Tite) com a nou.

«Som un equip amb un percentatg­e altíssim de gols, amb clean sheet (sense gols encaixats) en 22 dels 29 partits de classifica­ció per al Mundial, però no crec que això es tracti d’omplir-ho tot amb davanters o de defenses. Entenc que el punt d’equilibri el trobarem al centre del camp i en la manera col·lectiva de moure’ns», afirma Tite.

El fiasco dels ‘germans’

Des del vestidor s’assegura que aquesta seleçao sortirà amb el punt de motivació adequat després de veure el fiasco dels germans (com irònicamen­t són anomenats els argentins al Brasil) davant l’Aràbia Saudita. «El que va passar serveix com a anàlisi i com a reflexió. No hi ha més o menys grandesa ni facilitat, potser aquest és el gran aspecte a tenir en compte. Aquí no val la marca que un té, sinó que cada país juga amb orgull per donar el millor que té», reflexiona el selecciona­dor canarinho.

Tite té en Neymar un dels seus grans arguments perquè el Brasil aixequi la sisena Copa del Món, la primera des de l’edició del 2002 al Japó i Corea del Sud. Als 30 anys, l’estrella arriba en gran forma al seu tercer Mundial (després dels del Brasil 2014 i Rússia 2018) per un espectacul­ar inici de temporada en el PSG.

Si manté la ratxa anotadora que va exhibir en la classifica­ció per a Qatar, quan va ser el segon màxim golejador (8), per darrere del bolivià Marcelo Moreno (10), pot superar Pelé com el golejador més destacat del Brasil en partits internacio­nals. El mite suma 77 gols i Neymar, dos menys.

Si Ney hi arriba en la maduresa de la seva carrera, el madridista Vinícius debuta en un Mundial amb 22 anys. Tite és partidari de portar els joves amb cautela. «S’ha d’anar molt amb compte amb els futboliste­s joves i calma amb l’expectativ­a exagerada», reflexiona.

Sèrbia, sense por

Sèrbia, per la seva banda, no s’arruga ni s’intimida. «No m’importa com jugarà el Brasil, no tenim por de ningú», desafia el selecciona­dor, Dragan Stojkovic, que espera que l’equip sigui competitiu i ofereixi la mateixa imatge que el va portar fins al Mundial.

El repte dels balcànics és, sens dubte, contrarest­ar els arguments ofensius del rival. Stojkovic reconeix «la dificultat» d’intentar desactivar tants jugadors bons com els que té el Brasil, per això ens concentrar­em a aturar-los d’una manera intel·ligent amb un marcatge zonal. Sèrbia ha descartat qualsevol mena de pressió home a home. «Serà difícil però no és impossible frenar el Brasil», assegura el tècnic.

«L’equilibri el trobarem al centre del camp i en la manera col·lectiva de moure’ns» TITE SELECCIONA­DOR DEL BRASIL

- -

 ?? Amanda Perobelli / Reuters ?? Gabriel Jesus, Neymar i Lucas Paquetá, durant l’entrenamen­t d’ahir del Brasil.
Amanda Perobelli / Reuters Gabriel Jesus, Neymar i Lucas Paquetá, durant l’entrenamen­t d’ahir del Brasil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain