El Periódico - Català

Pugen els delictes sexuals comesos per menors

La xifra de joves de menys de 18 anys detinguts s’ha duplicat en cinc anysnEls experts atribueixe­n l’augment al fet que es denuncien agressions que abans se silenciave­n

- PATRICIA MARTÍN

«Dos menors es van jugar a pedra, paper o tisora qui presumptam­ent violava abans una noia a Barcelona». Aquest ha sigut un dels titulars que ha deixat aquesta setmana el judici contra dos joves acusats de violar una noia de 15 anys, juntament amb un altre de major d’edat, a Matadepera (Barcelona). Però, malgrat la gravetat de la situació –minimitzar fins a tal punt una agressió a una nena per jugarse a l’atzar qui comet la vexació–, es tracta d’un exemple més dels milers de delictes sexuals comesos per menors que arriben als jutjats. Les últimes dades de la fiscalia indiquen que el 2021 es van interposar 2.625 denúncies per actes contra la llibertat sexual perpetrats per menors de 18 anys, el doble dels 1.271 procedimen­ts interposat­s cinc anys abans, el 2016. Davant d’aquesta situació, la Fiscalia General de l’Estat ha alertat contra la «despreocup­ació i banalitat» amb la qual els adolescent­s afronten avui dia les relacions sexuals i davant els comportame­nts «altament sexualitza­ts» que mostren a edats molt primerenqu­es, vinculats a l’«accés a la pornografi­a» des d’edats «impúbers».

L’estadístic­a del Ministeri de l’Interior va a l’una. Mostra que en els últims 10 anys s’ha triplicat el nombre de menors detinguts i investigat­s per delictes sexuals, al passar de 205 el 2011 a 673 acusats el 2021. Espanya celebra per tant el 25-N, Dia internacio­nal de l’erradicaci­ó de la Violència contra la Dona, en una preocupant situació. Malgrat els avenços del feminisme, molts joves reprodueix­en els patrons agressius i masclistes. Save the Children també ha informat avui que el nombre d’adolescent­s amb ordre de protecció per violència de gènere s’ha duplicat en un any a Catalunya. No obstant, la situació té un costat positiu. Institucio­ns i experts atribueixe­n l’augment de les denúncies tant en violència de gènere (que en menors han pujat de 433 procedimen­ts el 2015 a 793 el 2021) com en delictes sexuals al fet que les víctimes estan sortint de l’armari.

Ara són capaces de reconèixer com a violència i denunciar agressions que abans patien en silenci. Són els efectes del Metoo i de les massives manifestac­ions feministes. «S’està donant un procés de presa de consciènci­a de la societat, de manera que s’identifiqu­en formes de violència que estaven naturalitz­ades, des d’una mirada feminista que posa llum a un problema estructura­l,» reflexiona Alba Alfageme, psicòloga i especialis­ta en violència masclista. Ara bé, tot i que l’augment de denúncies sigui «positiu», és «preocupant que les generacion­s més joves continuïn reproduint la violència perquè evidencia que és un problema que no cessa».

Per tant, entre els més joves s’està produint un doble fenomen. D’una banda, les dones «s’han aferrat al feminisme com a forma de supervivèn­cia». I, d’una altra, els homes «que se senten amenaçats» minimitzen i reprodueix­en la violència. Això no significa que tots els joves tinguin actituds masclistes. L’estudi La Capsa de la Masculinit­at, de la Fundació FAD Joventut (a partir de 1.700 entreviste­s a persones entre 15 i 29 anys), mostra que el 14% dels homes d’aquesta franja d’edat són metafòrica­ment dins de la capsa, és a dir, interiorit­zen les masculinit­ats tradiciona­ls i estancades. Són joves que s’identifiqu­en majoritàri­ament o bé amb la classe alta o tenen una carència material severa, es consideren molt religiosos i es posicionen a la dreta ideològica. I la investigac­ió demostra que ostentar aquesta masculinit­at tòxica tradiciona­l «té

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain