El Periódico - Català

L’‘efecte rebot’ porta instituts pioners a canviar d’estratègia

▶ Centres com el Quatre Cantons de BCN dissolen la comissió de gènere i introdueix­en el feminisme de manera transversa­l

- HELENA LÓPEZ Barcelona

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, va alertar el mes passat que estan «calant» entre els joves espanyols els missatges negacionis­tes de la violència masclista, una situació que va atribuir a l’«abandoname­nt», en algunes comunitats, de l’educació per la igualtat entre homes i dones. Catalunya no és precisamen­t una d’aquestes comunitats abandonado­res, però aquest negacionis­me masclista jove és molt palpable en instituts de tot el territori. Un problema trasversal –afecta tant centres amb alumnat vulnerable com centres d’elit– al qual no són aliens ni tan sols els centres que fa anys que treballen, i molt bé, la qüestió. Centres referents com el Quatre Cantons, del Poblenou, lluny de negar aquesta realitat –el negacionis­me masclista és cada vegada més present entre els joves– estan revisant les seves estratègie­s per combatre’l.

«El taller feminista que nosaltres podem organitzar a l’institut pot resultar llunyà als nois. El que realment els impacta és el que veuen i escolten a les xarxes socials. Només cal veure com estan creixent les agressions LGBTI. Sembla increïble amb la quantitat de diners que estan gastant les institucio­ns en campanyes de sensibilit­zació, però el missatge negacionis­ta dels youtubers que escolten diàriament és el que els cala. És com el trumpisme: de tant escoltar-lo acaben creient que és veritat», reflexiona, preocupat, Óscar Altide, director de centre. Davant aquesta crua realitat, lluny de rendir-se, Altide ho té clar: «S’ha d’anar més al fons, al dia a dia», resumeix el professor. La pandèmia va deixar tocada de mort la comissió feminista del centre al no poder barrejar alumnes de classes diferents. «Com que l’abordem en espais no lectius, com l’hora del pati, cada vegada costava més que els nois vinguessin, així que vam acabar dissolent la comissió», explica.

Tema prioritari

Va ser una decisió que es va tractar amb preocupaci­ó en un claustre que continuava tenint clar que l’educació en valors feministes era una prioritat. Van decidir llavors que era important fer una formació interna a tot el professora­t i integrar el feminisme al currículum, «que el dia a dia s’anés nodrint d’aquests valors». Una de les primeres coses que van fer per a l’abordatge integral del feminisme va ser adequar els documents de centre. «Tenir clara la importànci­a del llenguatge no sexista en la comunicaci­ó tant interna com externa del centre», exemplific­a el director del Quatre Cantons, absolutame­nt convençut que l’educació feminista ha d’anar molt més enllà que organitzar accions puntuals el 8 de març i el 25 de novembre. Les seves alumnes li donen la raó i apunten el camí: «Cal començar a treballar-ho abans, a primària. Començar a l’institut és tard».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain