El Periódico - Català

Les dones ateses després d’una violació augmenten un 51% a BCN

- BEATRIZ PÉREZ

Les agressions sexuals a la ciutat de Barcelona han pujat un 51% respecte a l’any anterior. L’Hospital Clínic, referent en l’abordatge d’aquesta problemàti­ca, va presentar ahir les xifres del balanç de l’últim any, que inclou de l’1 de gener al 31 d’octubre d’aquest 2022. Durant aquest període, les urgències del centre sanitari van atendre 556 agressions sexu-als, davant les 368 del mateix període del 2021.

A més, el Clínic va atendre 72 noies per possibles punxades en discoteque­s des de principis d’any: en dos d’aquests casos hi va haver una agressió sexual. En cap es van trobar substàncie­s a l’organisme de les víctimes. Tot i així, el fenomen de les punxades és considerat violència masclista perquè consisteix a generar terror en les dones.

Tristesa i rebuig

Les xifres, alarmants, confirmen l’augment de les violacions de què ja havien alertat els Mossos d’Esquadra. El 100% de les agressions van ser comeses per homes; el 90% de les víctimes eren dones (502), i el 10%, homes (54). «Enviem un missatge de tristesa i rebuig. La nostra societat, masclista i violenta, està malalta. És dramàtic que avui dia, a la Barcelona del segle XXI, tinguem aquestes xifres», va començar dient el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, en roda de premsa.

El 65% de les persones agredides estaven de festa abans de l’agressió. Entorn del 60% havia consumit alcohol almenys sis hores abans. El conseller de Salut, Manel Balcells, present en la roda de premsa, va anunciar que la Generalita­t elaborarà un nou protocol d’atenció a les víctimes de violència sexual «posant la dona al centre».

«Mai havíem tingut aquest increment», va dir Lluïsa Garcia, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamil­iar i de Gènere del Clínic. Per edats, la noia més jove atesa al Clínic per agressió sexual tenia 16 anys, i la dona més gran, 82.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain