El Periódico - Català

El 65% de les dirigents espanyoles pateixen insults i violència política

▶ Les joves, d’esquerres i amb un discurs feminista són les més atacades, però també en reben les polítiques de dretes

- PATRICIA MARTÍN

«Cal tenir-la de ciment armat per insultar profession­als que s’han passat anys de la seva vida estudiant Dret quan l’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profundita­t Pablo Iglesias». Aquestes paraules pronunciad­es dimecres per la diputada de Vox Carla Toscano i dirigides a Irene Montero van culminar uns dies de ferotges atacs contra la ministra d’Igualtat, a la que tiris i troians han responsabi­litzat de defectes en la llei del només sí és sí que han provocat la rebaixa d’algunes penes a condemnats.

Tanmateix, la dirigent morada no és l’única que pateix aquest tipus de «violència política», com va denunciar ella mateixa des del seu escó. Un estudi de la Unió Interparla­mentària

assenyala que pateixen comentaris sexistes o sexuals humiliants entorn del 65% de les dirigents polítiques, un fenomen que ha anat en augment a través de la impunitat i anonimat que proporcion­en les xarxes socials.

Montero ha sigut objecte d’insults, amenaces i campanyes de difamació a internet i l’àmbit polític durant tota la legislatur­a, sobretot per impulsar normes noves com l’esmentada llei de la llibertat sexual o la llei trans, que han generat ampolles a la dreta però també en part del feminisme. Dimarts passat, per exemple, la regidora de Cs a Saragossa Carmen Herrarte va acusar la dirigent morada que «hi hagi violadors excarcerat­s i una allau de recursos» i va considerar que «és on és perquè l’ha fecundat un mascle alfa».

No obstant, l’insult de Vox dimecres, en un altaveu tan important com la tribuna del Congrés, «ha passat el límit», segons la interpreta­ció realitzada per la mateixa ministra. De fet, Montero ha sigut acompanyad­a per tot l’espectre de l’esquerra, veus internacio­nals incloses i també alguns polítics de dretes. La portaveu popular Cuca Gamarra ha assenyalat que «ningú té dret a ofendre-la i entrar en la seva vida personal».

Montero és focus d’atacs per ser «dona, jove, d’esquerres i feminista, s’ajunten moltes coses», afirma Isabel Muntané, codirector­a del màster de Gènere i Comunicaci­ó de la UAB. «Si analitzem les últimes campanyes, observem que el target més habitual sol respondre a aquest perfil», afegeix Verónica Fumanal, experta en comunicaci­ó política.

 ?? David Castro ?? La ministra d’Igualtat, Irene Montero.
David Castro La ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain