El Periódico - Català

Els Pressupost­os reforcen el bloc progressis­ta en la jornada més aspra

▶ La indignació pels atacs de Vox i el PP a la ministra Montero marquen el debat

- ÁNGEL ALONSO GIMÉNEZ

ERC va aguantar ahir fins a l’últim moment per revelar el vot a favor dels Pressupost­os del 2023. Es rumiava perquè les negociacio­ns intenses d’aquests dies anaven per bon camí, i no només les dels comptes, euros de més aquí i euros de més allà, sinó també per les que no hi tenen res a veure. La reforma del delicte de sedició en el Codi Penal no té res a veure amb els Pressupost­os i és una cosa que Esquerra feia anys que demanava.

Els 13 vots a favor dels diputats independen­tistes van apujar a 187 els sís a uns comptes que també van registrar 156 vots en contra (el PP, Vox, Cs, Junts, la CUP, UPN i Fòrum Astúries) i una abstenció (el BNG). És una xifra de suports encomiable en què hi ha totes les forces progressis­tes del Congrés (el PSOE, Unides Podem, ERC, EH Bildu, Més País-Equo i Compromís), a banda del PDECat, el PNB, Coalició Canària i el PRC.

Rufián i els malastrucs

El portaveu dels republican­s, Gabriel Rufián, ho va explicar així: «Fa molt temps que vam dir que estàvem farts de militar en la moral i perdre sempre. També volem militar en la utilitat. Faig una crida a tots els grups que vulguin ajudar i militar en la utilitat, ja que així contrarest­arem aquest temps. Un temps que, si hagués de definir, definiria com el temps dels malastrucs, per no dir dels feixistes.»

A la seva manera, fa temps que Rufián adverteix de la dialèctica de Vox al Congrés. Dialèctica que va arribar al seu zenit dimecres, quan la diputada d’ultradreta Carla Toscano va llançar, en paraules del republicà, una «cacera» sobre la ministra d’Igualtat, Irene Montero. «Davant la violència contra la ministra Montero, a qui critiquen per ser dona i l’ataquen per ser d’esquerres i de classe treballado­ra. Són dues classes de violència: violència masclista i violència de classe».

El portaveu d’ERC va colar en la seva intervenci­ó una apel·lació a la Mesa del Congrés. El del PNB, Aitor Esteban, va precisar més. Directamen­t va demanar a la presidènci­a de la Cambra baixa que posi la qüestió als intervinen­ts, això és, que obligui els oradors que se cenyeixin al tema del debat. L’hemicicle ha viscut des de dilluns sumit en un etern debat sobre els Pressupost­os. Dir a la ministra Montero que el seu «únic mèrit» és «haver estudiat a fons Pablo Iglesias» no té gaire a veure amb els comptes públics.

Fonts de la Mesa van destacar que aquesta és la qüestió: ser «més severs» en la direcció dels debats per evitar aquestes incursions en la barroeria. Però això no va evitar ahir algunes expression­s i algunes manifestac­ions que tampoc van encaixar en el debat pressupost­ari. Víctor Manuel Sánchez del Real, de Vox, va defensar Toscano perquè, malgrat els crits que li dedicaven, «no va plorar perquè és més home té i més coratge» que tots junts. També va acusar els diputats del PP de «tebis».

Montero, a l’arribar, va reconèixer estar «preocupada» pel «nivell de violència política». Obeeix, segons les seves paraules, a una «campanya» orquestrad­a des de fa dies per l’extrema dreta.

xerrades i art són algunes de les propostes que uneixen cultura i reivindica­ció per commemorar el 25 de novembre, el Dia Internacio­nal per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Barcelona, els seus districtes i entitats han preparat un programa d’activitats extens per generar debat i posar sobre la taula la importànci­a de la lluita antimascli­sta. Tota la programaci­ó es pot consultar en lína a www.barcelona.cat/dones.

L’acte insitucion­al i central d’aquesta commemorac­ió tindrà lloc aquest divendres, 25 de novembre, a la plaça de Sant Jaume. Serà a partir de les 9.00 h, amb la lectura del Manifest Institucio­nal a càrrec de l’actriu Maria Molins, seguida de l’actuació de Poetry Slam amb la poetessa Isa Garcia Caparrós.

A més, diversos edificis institucio­nals i monuments de la ciutat, com l’Ajuntament o la Casa Batlló, es tenyiran de lila per recordar aquesta jornada reivindica­tiva.

Tots els districtes compten amb un ampli programa per celebrar el 25N, amb activitats que s’allarguen durant tot aquest cap de setmana. Així, es pot optar per propostes artístique­s com l’obra de teatre

(divendres 25, Centre Cívic Cotxeres Borrell, 19 h) o el teatre fòrum de

EDIFICIS INSTITUCIO­NALS I MONUMENTS DE LA CIUTAT ES TENYEIXEN DE LILA PER RECORDAR AQUESTA JORNADA REIVINDICA­TIVA

(1 desembre, pl. Acadèmia, 17 h), que analitza les cançons populars amb lletres masclistes.

El cine també té el seu protagonis­me aquests dies amb el cicle Cinema per a Dones a la Filmoteca de Catalunya, amb la projecció de

i un col·loqui posterior (dimecres 30, 10 h). Tallers per aprendre a curar-se a través de l’art, el teatre i el cos (divendres 25, 18.30 h) o sobre memes feministes intersecci­onals (dissabte 26, 18 h), tots dos a Can Carol (carrer Cambrils, 24).

El 27 de novembre

El Museu del Disseny organitza una festa destinada a les famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys. És la Festa Disseny en Família, amb demostraci­ons, actuacions i tallers (www. barcelona.cat/museudeldi­sseny).

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain