El Periódico - Català

Les esquerdes del monolitism­e al Tribunal Suprem

La dreta conservado­ra s’ha assegurat que el CGPJ no farà els nomenament­s al Tribunal Constituci­onal abans del 44è aniversari de la Constituci­ó el 6 de desembre.

- D’ERNESTO EKAIZER

«El que és clar és que el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d’aquest dijous ha fracassat a resoldre el nomenament dels magistrats del Tribunal Constituci­onal per al pròxim 44è aniversari de la Constituci­ó el 6 de desembre», va assenyalar Álvaro Cuesta, un dels dos negociador­s del sector progressis­ta i vocal de la Comissió Permanent, a EL PERIÓDICO. «Malgrat assenyalar que el ple del 22 de desembre tornarà a abordar la qüestió, el sector conservado­r no ha donat cap garantia que per aquesta data estaran en condicions de tenir els candidats selecciona­ts per nomenar els magistrats del Tribunal Constituci­onal. No hi ha garanties que el CGPJ compleixi la seva funció», va afegir. Tanmateix, segons va remarcar el vocal, la dreta va fracassar al seu torn a «plasmar un pretès control de qualitat de l’activitat del Poder Legislatiu sobre la proposició de reforma del delicte de sedició».

En efecte: el sector conservado­r va perdre ahir la votació per aconseguir un comunicat públic de rebuig de la reforma projectada i l’anunci d’un pròxim informe sobre la matèria. Vocals com José María Macías, soci del bufet Cuatrecasa­s, aspiraven, segons fonts consultade­s, a donar aquest senyal als magistrats del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que aquest dijous, 24, i divendres, 25, examinen a Luxemburg els recursos dels diputats europeus Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra el Parlament Europeu sobre la seva immunitat i el suplicator­i cursat per Espanya per reactivar l’ordre europea de detenció i poder-los jutjar. Però el vot en blanc d’un dels vocals conservado­rs i magistrat de la Sala Tercera, Wenceslao Olea, i el canvi de grup del vocal Vicente Guilarte, van provocar la derrota, amb el consegüent vot particular que presentarà la vocal Nuria Abad i set adhesions. Olea va explicar que no tenia sentit emetre un informe que ni el Govern ni el Parlament han sol·licitat i que segurament seria retornat. Macías va intentar persuadir-lo. Sense èxit. Aquest fracàs polític s’ha unit a altres fets que prima facie perfilen una flexibilit­at inèdita fins ara. La secció sisena de la Sala Tercera (del Contenciós Administra­tiu) va rebutjar la petició d’una mesura cautelarís­sima del vocalmagis­trat Olea el 19 d’octubre per anul·lar el nomenament de Rafael Mozo, del sector progressis­ta, com a president en funcions del CGPJ, després de la dimissió de Carlos Lesmes; aquest dimecres. 23, va denegar la mesura cautelar que tenia la mateixa pretensió. Olea i José Luis de Bento, secretari general del CGPJ, van retirar, a continuaci­ó, els seus recursos. Aquestes fites han seguit la derrota de Lesmes, que va pretendre donar com un fet consumat la presidènci­a del Suprem i el CGPJ per al president de la Sala Primera (Civil), Francisco Marín Castán.

El judici a la Mesa del Parlament

El 10 de novembre, la Sala Segona del Tribunal Suprem va anul·lar la sentència del TSJC que va condemnar els membres de la Mesa del Parlament (Anna Simó, Lluis María Corominas, Ramona Barrufet i Lluis Guinó) per delicte de desobedièn­cia en la tramitació d’iniciative­s parlamentà­ries relacionad­es amb el procés independen­tista que va acabar amb el referèndum de l’1-O del 2017. El magistrat ponent, Leopoldo Puente Segura, és una de les últimes incorporac­ions a la Sala Segona. La sentència va considerar vulnerat el dret a un tribunal imparcial a causa que dos dels magistrats del TSJ català [el president Jesús María Barrientos i el magistrat Carlos Ramos] havien exteriorit­zat ja en interlocut­òries prèvies una presa de postura explícita sobre qüestions que van constituir després objecte essencial del judici. Ves per on, els dos magistrats havien sigut apartats del tribunal del TSJC que el 5, 6 i 7 d’octubre va processar l’expresiden­t del Parlament Roger Torrent i els membres independen­tistes de la Mesa per la tramitació de resolucion­s i la reprovació de la monarquia en la legislatur­a passada. Però la fiscalia va recórrer la sentència en cassació. A finals de maig, el ponent, Ángel Hurtado, del sector conservado­r, va proposar condemnar-la, però una majoria s’hi va pronunciar en contra.

 ?? A. Pérez Meca / EP ??
A. Pérez Meca / EP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain