El Periódico - Català

La justícia de la UE ja aborda si Puigdemont té immunitat

▶ L’expresiden­t al·lega que les euroordres del Suprem es podrien haver evitat si l’Eurocambra l’hagués defensat

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El Parlament Europeu i l’Advocacia de l’Estat, en representa­ció d’Espanya, van coincidir ahir a reclamar al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que rebutgi el recurs de l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont contra la carta que el desembre del 2019 el llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, ja mort, va enviar a la diputada Diana Riba i 37 diputats més que reclamaven que es concedís empara al polític català davant les euroordres cursades en contra seu pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El representa­nt de la Cambra va ser taxatiu: no es pot impugnar una carta que només indicava que la petició d’empara només la podia fer l’afectat i no era cap dels que el 10 d’octubre del 2019, quatre dies abans que es tornessin a reactivar les euroordres en contra seu per sedició, després de conèixer-se la sentència del procés, firmaven la que formulava la petició. En comptes d’acudir al TGUE (primera instància del Tribunal de Justícia de la Unió, TJUE), es podia haver sol·licitat un aclariment, va assenyalar el lletrat Görlitz.

En defensa de la seva demanda, l’advocat de l’expresiden­t, Gonzalo Boye, va al·legar que la reclamació espanyola contra el seu client no està encara en la fase de judici oral, el que feia obligatori cursar un suplicator­i per poder cursar una euroordre en contra seu. Va afegir que les al·legacions del Regne d’Espanya no coincideix­en amb les resolucion­s dictades pel Tribunal Suprem i el Constituci­onal espanyol, perquè aquestes «diuen el que diuen i no el que pretén» l’Advocacia de l’Estat.

La representa­nt d’Espanya, Andrea Gavela, ho va negar de forma contundent i va assegurar que les interlocut­òries i sentències aportades són accessible­s en la pàgina web del Poder Judicial espanyol, però anonimitza­des per protecció de dades, cosa que impedeix la seva tergiversa­ció. Va afegir que cap Cambra pot demanar a un tribunal que paralitzi una investigac­ió, per la separació de poders, i que el suplicator­i no és necessari una vegada dictat el processame­nt, segons la legislació espanyola, que el preveu per iniciarlo, no quan està conclòs.

Al procés va ocórrer abans de l’adquisició de la condició d’europarlam­entaris dels fugits, «cosa que el fa innecessar­i» per cursar una euroordre, va afegir en resposta al punt en el qual més va xocar amb Boye, que afirma que això només ocorre quan ja s’ha obert judici oral.

El tribunal dubta

Malgrat que la vista d’ahir es creia superada per la que se celebrarà avui, que abordarà la immunitat pròpiament dita, la presidenta de la Sala Sisena, Anna Marcoulli, va voler aclarir els dubtes que li havien sorgit al sentir les al·legacions de les parts. I el torn de preguntes dels magistrats va superar en durada els informes de les parts.

La presidenta va centrar primer les seves preguntes en el Parlament Europeu. Es va interessar per la immunitat dels parlamenta­ris i, en concret, dels diputats i senadors espanyols. A continuaci­ó li va arribar el torn a Boye, que va defensar el seu recurs explicant que la carta va tenir efectes jurídics, perquè si Sassoli l’hagués tramitat i enviat a la comissió jurídica, Llarena no hauria pogut cursar les euroordres.

Segons Boye, Sassoli tenia l’obligació de comunicar-la i no de rebutjar-la. La presidenta del tribunal li va preguntar si creia que si s’hagués tramitat s’hauria paralitzat el procedimen­t que se seguia a Espanya contra els que van fugir quan van ser citats pels tribunals. L’advocat va afirmar que, en cas d’haver-ho fet, no s’hauria detingut Puigdemont a Sardenya.

L’Advocacia de l’Estat argumenta que Llarena sí que podia reclamar-lo per jutjar-lo a Espanya

 ?? Stephanie Lecocq / Efe ?? Comín, Puigdemont i Ponsatí, en una compareixe­nça al Parlament Europeu, el juliol del 2021.
Stephanie Lecocq / Efe Comín, Puigdemont i Ponsatí, en una compareixe­nça al Parlament Europeu, el juliol del 2021.
 ?? Mariona Puig / ACN ?? El conseller Joan Ignasi Elena, al Parlament.
Mariona Puig / ACN El conseller Joan Ignasi Elena, al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain