El Periódico - Català

Sánchez amarra el que queda de la legislatur­a

-

Amb l’aprovació ahir de tres importants lleis, Pedro Sánchez s’assegura el final de la legislatur­a i consolida una majoria progressis­ta al Congrés, malgrat l’insostenib­le clima de polaritzac­ió que viu la política espanyola i malgrat els pronòstics de l’oposició, que augurava –sobretot durant la pandèmia– que el Govern de coalició no compliria el mandat de quatre anys.

La llei més destacada, la de Pressupost­os, va ser aprovada amb 187 vots a favor, 11 més de la majoria absoluta requerida. Tot i que ERC no va revelar el seu vot fins al final, no hi havia dubtes que s’uniria als partits del sí, reforçant així la seva aliança amb el PSOE, que s’assenta en els avenços a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalita­t. Aquests són els tercers Pressupost­os que Sánchez tira endavant amb àmplies majories, malgrat que els dos partits del Govern només sumen 155 escons de 350. Això indica que la política d’aliances funciona.

L’aliança amb ERC ha permès també aprovar la derogació del delicte de sedició, que se substituir­à en el Codi Penal pel de desordres públics agreujats. En aquest cas, la votació va ser per crida en un intent del PP d’assenyalar com a «traïdors a Espanya» els diputats del PSOE i els seus aliats. Però la desprotecc­ió de l’Estat no existeix perquè el delicte de rebel·lió es manté intocable i tampoc es reformarà la malversaci­ó. La tercera llei, sobre els impostos a la banca, les energètiqu­es i els grans patrimonis, també va tirar endavant gràcies a la majoria progressis­ta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain