El Periódico - Català

«¿Amb qui t’has embolicat?»

- Agnès Marquès

A Irene Montero li han fet el clàssic «¿i tu, amb qui t’has embolicat?». Clàssic, perquè tristament no és res nou per a moltes dones que veuen qüestionad­a la seva posició, sigui quina sigui. Això no va ni amb el càrrec, gairebé. Qualsevol dona en qualsevol posició profession­al considerad­a fins fa poc d’ús exclusiu masculí pot trobar-se en aquesta situació, si no s’hi ha trobat ja. El vergonyós espectacle del Congrés d’aquesta setmana m’ha recordat una vella trobada amb unes amigues en què una li va etzibar a una altra una fórmula similar a l’«i tu, amb qui t’has embolicat?» mentre explicava un progrés profession­al. L’escena va ser feridora i sorprenent, fins al punt que cap va saber com reaccionar-hi. Es va fer el silenci i la sessió es va acabar pocs minuts després. Malament, per descomptat. L’una, emprenyada; l’altra, potser preguntant-se si n’hi havia per tant; les altres, desconcert­ades. D’això fa uns anys i mirant enrere descobreix­o que ni nosaltres mateixes sabíem entendre el mal que ens fèiem posant al davant aquesta eterna sospita.

Vam créixer amb el masclisme en la mirada gairebé sense ser-ne conscients, el vam assimilar i fins i tot l’utilitzem com a perxa per a les nostres frustracio­ns davant les oportunita­ts alienes, és clar, perquè una no serveix si no és amb un tio al costat (al llit). Avui aquest episodi no s’hauria produït en aquestes circumstàn­cies, n’estic segura, perquè algunes, moltes, han obert els ulls i fins i tot hi ha una entrada al diccionari que defineix la solidarita­t entre dones davant comportame­nts masclistes. Se’n diu sororitat i la RAE la va incorporar al diccionari el 2018, això és abans-d’ahir. També és cert que n’hi ha que continuen ofegant les seves frustracio­ns i odi en el masclisme, aquesta setmana ho hem vist en el cas de Montero, a qui li han dit en dues ocasions que és on és per haver sigut fecundada per Pablo Iglesias i per haver-lo «estudiat en profundita­t».

Davant les estupidese­s i els atacs, el que va dir Àngel Llàcer en el programa Col·lapse de TV-3: que amb els anys ha après que els que el consideren que és un imbècil és perquè ho són ells. Com prova complir anys.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain