El Periódico - Català

¿Qui recorda el combatent Lizana?

Un lector d’EL PERIÓDICO va contactar amb Entre Tots amb l’esperança de localitzar els familiars d’un soldat republicà enterrat el 1939 a Bellprat (Anoia). Les restes van ser exhumades a l’octubre.

- LUIS BENAVIDES

La batalla de Santa Coloma de Queralt i l’entrada dels nacionals a Igualada. Aquest capítol concret de la història de la Guerra Civil ocupa des de fa més de 10 anys Pere Ventura, abocat a l’estudi dels fets ocorreguts entre els dies 14 i 22 de gener del 1939 a Catalunya. «Pot semblar un episodi local, d’interès comarcal, però va ser més important que no sembla, perquè el bàndol franquista va perdre molts efectius, va tenir més d’un centenar de baixes», assegura aquest investigad­or autodidact­e. Això explica la presència de diferents fosses, com confirmen des de la Direcció General de Memòria Democràtic­a.

Fa anys que Ventura, de 48 anys, visita hemerotequ­es i arxius, i recopila molta informació, però sobretot disfruta reunint objectes que troba en rastres i fent treball de camp. Precisamen­t en una d’aquestes excursions al lloc dels fets va trobar, entre bardissars, una creu de ferro. Unes flors de plàstic malmeses indicaven que almenys una persona en coneixia l’existència. ¿Un familiar? «En aquell moment no vaig voler estirar el fil per saber-ne més, perquè no sabia per on començar i tampoc volia alertar els veïns, ja que de vegades aquests temes no els fan gaire gràcia», recorda aquest electricis­ta d’Igualada, membre del grup de recreació històrica i divulgació de la Guerra Civil Ejército del Ebro.

Van passar els anys i el lector va descobrir, parlant amb persones grans de la zona, que aquesta creu honrava un soldat mort i enterrat al lloc on va morir. Li van explicar que la mare d’aquest soldat es va establir per allà a l’acabar la guerra, per ser més a prop del seu fill difunt. «Es deia Carolina i es dedicava a vendre draps, fils i botons per pobles i masies dels voltants, i sembla que a moltes masies li posaven un plat a taula», explica Ventura, que també va poder saber que un nen petit acompanyav­a aquesta dona gran, possibleme­nt el fill del soldat.

Fa uns 15 anys unes persones van visitar el poble, per buscar la tomba del soldat, segons li van explicar uns veïns. I és evident que la van trobar, perquè algú va col·locar-hi una petita inscripció amb el nom complet del soldat i la data de naixement i defunció», remarca aquest apassionat de la història. A la placa es podia llegir el nom de

Julio Lizana Rodríguez i els anys 1907-1939.

Segons la investigac­ió de Ventura, en aquest lloc hi va haver un enfrontame­nt amb la divisió hispanoita­liana Frecce Verdi, que formaven part del CTV (Corpo di Troppa Voluntari). «Aquesta divisió avançava a la dreta de l’Exèrcit italià i era comandat pel general Emilio Battisti. Entre els dies 16 i 17 de gener del 1939 van arribar a aquestes cotes i les van fortificar, ja que davant tenien tropes de la 45a Divisió Republican­a i la presència d’algun tanc T-26 rus que els disparava, que van impedir l’avanç dels italians durant hores», detalla amb precisió Ventura, que considera més que probable que el soldat de la creu pertanyés al bàndol republicà i perdés la vida en aquest combat. Un veí de Bellprat li va assegurar que fa anys una fotografia d’un soldat reposava al costat de la creu i que en aquest retrat portava una gorra de plat. Aquest detall indicaria, segons Ventura, que es tractava d’un oficial o sotsoficia­l de l’Exèrcit Popular.

La Direcció General de Memòria Democràtic­a va iniciar una recerca de documentac­ió històrica amb l’objectiu de recollir més dades sobre Julio Lizana Rodríguez i alhora va posar en marxa una recerca inversa per localitzar familiars vius. «Gràcies a la informació recollida per Pere Ventura, facilitada per veïns de la zona, es presumia que sota de la creu hi havia les restes d’aquest soldat, que va ser trobat i enterrat en aquest punt pels habitants d’una masia pròxima, Cal Janot», expliquen a aquest diari fonts de la Direcció General de Memòria Democràtic­a.

Les mateixes fonts, després de l’excavació de les restes entre el 18 i el 28 d’octubre d’aquest any, confirmen que es tracta d’«un individu adult, de sexe masculí, que es va trobar en posició de decúbit supí». No se’n conserva l’esquelet sencer: falten el crani i les extremitat­s superiors. Tot apunta, segons recull una base de dades a què van tenir accés, que el soldat va morir a causa d’«un morter que el va ferir greument a la cara».

Perfil genètic

L’equip d’arqueologi­a de Memòria Democràtic­a va recollir mostres genètiques de les falanges dels peus de l’individu per «obtenir-ne un perfil genètic que pugui ser creuat amb els perfils genètics de familiars que s’han inscrit en el cens de persones desaparegu­des i que participen en el programa d’identifica­ció genètica», detallen des del Departamen­t de Justícia, Drets i Memòria, que també conserven objectes associats al combatent com botons, claus, un encenedor i restes d’una màscara antigàs.

Al desconèixe­r la identitat dels familiars, no se’ls va poder avisar dels treballs d’excavació. «Poques vegades ens trobarem casos com aquest, en què sabem de l’existència d’una família interessad­a i tenim el cos localitzat», remarca Ventura, que espera que aquest article pugui arribar al fill o altres familiars del soldat Lizana.

Cel ennuvolat al Pirineu i litoral nord a partir del migdia amb ruixats i tempestes. La cota de neu se situarà al voltant dels 1.500 metres. Temperatur­es sense canvis significat­ius. A l'Empordà i al Pirineu, vent de component nord moderat. Al sud, vent del nord-oest moderat, i a la resta vent fluix de l'oest.

Barcelona

Intervals ennuvolats amb algun ruixat ocasional durant la tarda. Temperatur­es mínimes en lleuger descens; màximes sense canvis o en lleuger ascens. El vent bufarà de l'oest a l'interior i virarà a vent de component sud-oest al litoral.

 ?? Pere Ventura ?? La creu, plantada al sud de Bellprat.
Pere Ventura La creu, plantada al sud de Bellprat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain