El Periódico - Català

«Em vesteixo com em dona la gana», respon Colau a una alumna

La regidora contesta preguntes dels estudiants a la Pompeu Fabra i replica amb duresa a com ha canviat la seva vestimenta. «Em sap greu que m’ho pregunti una dona», afirma.

- TONI SUST

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va sotmetre ahir a les preguntes dels estudiants de tercer de Periodisme a la Universita­t Pompeu Fabra, al campus del Poblenou. Dels estudiants i futurs periodiste­s però periodiste­s ja al Diari de Barcelona, reviscut mitjançant un conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i la UPF i en funcioname­nt des del 2020. En el format denominat Vermuts del Diari de Barcelona, però, no hi ha olives ni begudes. Tot i que al final sí una mica de mala llet. A Colau li han preguntat, amb encert, sobre les qüestions principals que incideixen en la seva gestió: per què no ha solucionat el problema de la vivenda, especialme­nt dur per als joves, per als estudiants; com batalla amb els problemes de seguretat; com conviu amb el seu soci, el PSC, malgrat les discrepànc­ies notòries que els separen.

Però el moment més intens, el més tens, va ser en relació amb la roba que porta l’alcaldessa i la comparació amb la que vestia quan no ho era. Era una pregunta vinculada amb el seu canvi de vida profession­al, que no li va fer cap gràcia. La va plantejar una estudiant, de forma educada i obrint un debat en què no s’apreciava cap biaix sexista: «Les primeres imatges del seu recorregut polític eren amb samarretes reivindica­tives, la roba més formal (que porta ara) ¿reflecteix potser una moderació d’idees?». Colau va replicar amb tota duresa: «Entenc la intenció de la pregunta, però em sap greu que una dona em pregunti sobre la meva manera de vestir i no respondré. Categoritz­ar

com em vesteixo està fora de lloc. Em vesteixo com em dona la gana, bàsicament».

Llàgrimes

El to de la resposta va tenir un efecte visible per a tota l’audiència: impactada, l’estudiant que va formular la pregunta es va posar a plorar, i va rebre el suport de companys i dels càrrecs universita­ris presents. Acabat l’acte, Colau, advertida del que havia provocat amb la seva rèplica, es va acostar a la noia: «No volia fer-te plorar». Fins aquell moment, la xerrada discorria sense més incidents. «Era més fàcil ser activista que alcaldessa. Perquè l’activisme el fas amb gent que pensa com tu, i quan ets alcaldessa has de pactar, és més complex. Però no me n’he penedit ni un sol dia. És un honor i un orgull ser alcaldessa».

Disculpa a Instagram

Hores després, Colau publicava un missatge a Instagram en què va voler fer «públiques» les disculpes que ha demanat a la jove «en privat». Va explicar que no li ha agradat mai parlar de com vesteix, i va afegir que als anteriors alcaldes de Barcelona no se’ls va preguntar mai sobre aquestes qüestions. «He contestat impulsivam­ent que em vesteixo com em dona la gana, sense insultar ningú però amb un to massa dur. He demanat disculpes en privat a la jove periodista quan ha acabat l’acte, i vull ferho també en públic, perquè tot i que cadascuna tingui les seves raons, no m’agrada en cap cas ferir o fer sentir malament ningú». A continuaci­ó, va afegir que es compra la roba amb els seus diners i en el «poc temps» de què disposa per fer-ho.

■ + elperiodic­o.com /es/fotos/

Manu Mitru

 ?? ??
 ?? Ricard Cugat ?? Ada Colau parla amb l’estudiant de Periodisme, ahir a la UPF.
Ricard Cugat Ada Colau parla amb l’estudiant de Periodisme, ahir a la UPF.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain