El Periódico - Català

Espanya ja acumula vuit mesos en situació de sequera

Després del tercer any hidrològic més sec de la sèrie històrica, els embassamen­ts es troben al 32,9% de la seva capacitat, gairebé 20 punts per sota de la mitjana.

- JUAN RUIZ SIERRA

Un territori està en sequera meteorològ­ica quan s’hi produeix una escassetat generalitz­ada de precipitac­ions. Sota aquests paràmetres, gran part d’Espanya no ha aconseguit sortir d’aquest escenari des de finals de l’hivern passat, fa ja vuit mesos. Les pluges dels últims dies han millorat la situació, però molt poc. Segons l’últim informe sobre sequera i escassetat publicat pel Ministeri de Transició Ecològica, «des del mes d’abril tots els mesos tenen valors globals [de precipitac­ions] inferiors als mitjans de la sèrie històrica». Tot en el marc d’un any hidrològic, període que va de l’1 d’octubre al 30 de setembre, que ha sigut el tercer menys plujós de la sèrie històrica, que es va començar a elaborar l’any 1961.

Els embassamen­ts continuen en una situació precària. El document setmanal sobre reserves hídriques del departamen­t que dirigeix Teresa Ribera, publicat dimarts, reflecteix que es troben a un 32,9% de la seva capacitat, amb 18.444 hectòmetre­s cúbics emmagatzem­ats. En la mateixa setmana de l’any passat, comptaven amb 21.929 hectòmetre­s cúbics. Però la tendència descendent d’aquest recurs s’observa millor quan s’amplia el marc temporal. La mitjana de l’última dècada en aquestes mateixes dates és de 28.393 hectòmetre­s cúbics, un 50,6% de la seva capacitat. És a dir, gairebé 20 punts més que ara.

Alerta a gairebé tot Catalunya

L’escenari resulta especialme­nt delicat al sud i al nord-oest del país. El 80% de la població catalana, que resideix en 514 municipis, inclosa Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, es troba en situació d’alerta. A partir d’avui, el Govern aplicarà a totes aquestes localitats mesures per reduir el consum d’aigua. Entre d’altres, restringir en un 25% el reg agrícola, així com l’ompliment de piscines i el rentat de cotxes, sense talls en el proveïment. Segons el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), podria ser la sequera extrema més gran a la comunitat autònoma des de la que va tenir lloc el 2008, quan es van esgotar les reserves del sistema Ter-Llobregat i va

El 44% dels aqüífers, que donen aigua al 30% de la població, estan en mal estat

caldre portar aigua a Barcelona a través de barcos cisterna.

La situació no és més encoratjad­ora al sud peninsular, on les conques estan encara pitjor que les de Catalunya. A la del Guadiana, el nivell de l’aigua està al 23%; a la del Guadalquiv­ir, al 18,6%.

La relació entre el canvi climàtic i l’augment de les temperatur­es resulta ja, tret de per a alguns, cada vegada menys, indubtable. Més complicat resulta afirmar, de moment, que l’escalfamen­t sigui al darrere de la baixada de les precipitac­ions. Tot i així, el sisè informe del Grup Intergover­namental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va concloure l’estiu de l’any passat que la influència humana era darrere dels fenòmens meteorològ­ics extrems viscuts durant els últims anys: onades de calor més freqüents i intenses i sequeres globals, amb Espanya entre els territoris més afectats.

I després hi ha els aqüífers. Segons l’informe Sos Aqüífers, elaborat per l’oenagé Greenpeace i presentat el mes passat, el 44% de les masses d’aigua subterràni­a del país, de les quals es proveeix el 30% de la població, es troba en mal estat. En el 27% s’extreu més aigua de la que és capaç de restituir l’aqüífer, i en el 30%, a causa dels nitrats, plaguicide­s i metalls, s’ha arribat a un nivell de contaminac­ió «per sobre dels màxims per a la salut humana».

 ?? Thomas Coex / AFP ?? El Guadiana, sec al seu pas sota el pont medieval de Villarta de los Montes (Badajoz), a l’agost.
Thomas Coex / AFP El Guadiana, sec al seu pas sota el pont medieval de Villarta de los Montes (Badajoz), a l’agost.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain