El Periódico - Català

Salut demana als sospitosos de bronquioli­tis que es confinin

La conselleri­a recomana als pares que els nens amb símptomes es quedin a casa per trencar les cadenes de transmissi­ó.

- BEATRIZ PÉREZ

La Conselleri­a de Salut de Catalunya demana a les famílies de nens amb algun símptoma de bronquioli­tis que es quedin a casa i evitin anar a les llars d’infants o a les escoles per tallar les cadenes de transmissi­ó. El virus respirator­i sincític (VRS), responsabl­e de la bronquioli­tis, fa una setmana que està saturant les urgències i ucis pediàtriqu­es dels hospitals catalans, i els metges creuen que el pic no arribarà fins al 29 de novembre, aproximada­ment. A les Balears, el Govern ha admès que la bronquioli­tis està «agafant força» i ha demanat als pares que evitin exposar el nadó a les aglomeraci­ons. «Si algú té símptomes d’una malaltia infecciosa, especialme­nt nens petits, s’ha de quedar a casa», assenyalen fonts del departamen­t. És la mateixa recomanaci­ó que es fa a qualsevol persona que tingui símptomes de covid-19, per exemple. L’absència de l’obligatori­etat de mascaretes (excepte en el transport públic, tot i que molta gent no respecta aquesta norma) i la pèrdua de memòria immunitàri­a dels dos últims anys són darrere d’aquesta onada de casos de bronquioli­tis en els nens més petits.

Els hospitals han hagut de reforçar el personal, fer que el personal sanitari dobli torns i ampliar els llits d’ucis i d’hospitalit­zació per fer front a l’onada de bronquioli­tis en més petits d’un any. Tot i que Salut assegura que la transmissi­ó del VRS és la mateixa que en períodes precovid, el cert és que molts metges opinen que aquest any la corba epidèmica és més marcada que en temporades anteriors. De fet, es preveu que el pic d’aquesta onada de bronquioli­tis, que s’estima que arribarà entorn del 29 de novembre, serà més elevat que en la prepandèmi­a.

Però no només les urgències pediàtriqu­es es troben saturades en aquests dies, també les urgències generals estan al límit per la barreja d’altres virus respirator­is com el de la covid19 i el de la grip. La incidència d’aquesta última s’ha doblat l’última setmana. En els últims set dies, les infeccions respiratòr­ies han crescut un 14% a Catalunya, segons les dades més recents de Salut, correspone­nts a dimarts.

«Patologia urgent»

«Els hospitals de tot Barcelona estan molt plens per l’increment d’activitat», assenyalav­a Mireia Puig, la directora del Servei d’Urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona). Hi ha, segons ella, molta «patologia urgent» a causa sobretot de les infeccions respiratòr­ies: VRS i covid-19. Ara mateix la «novetat» de les urgències és precisamen­t aquest volum de pacients. «L’increment és progressiu però imparable», va assegurar Puig. «Ara mateix tenim un 3% més d’activitat que el novembre del 2019 i un 15% més que el novembre de l’any passat», va revelar la directora d’Urgències de Sant Pau. «Estem molt pressionat­s i per això intentem buscar espai per a les urgències». Per exemple, l’hospital ha hagut de posposar l’ingrés programat de patologies no urgents.

Tot el sistema sanitari està tensionat, tant hospitals com atenció primària, si bé a Sant Pau no hi ha pacients als passadisso­s de les urgències com sí que va passar dilluns a l’Hospital del Mar. Puig calcula que el pic de l’epidèmia de grip arribarà entorn del Nadal, el 24 o 25 de desembre. I, quant a la covid-19, estan notant un ascens també «imparable» de nous casos.

`Trayecto', d'Oriol Leza Vidal

 ?? Zowy Voeten ?? Una mare entra amb el seu nadó a les urgències de Sant Joan de Déu.
Zowy Voeten Una mare entra amb el seu nadó a les urgències de Sant Joan de Déu.
 ?? El Periódico ?? Núria Marín i Carles Ruiz, durant la presentaci­ó dels pressupost­os de la Diputació de Barcelona per al 2023.
El Periódico Núria Marín i Carles Ruiz, durant la presentaci­ó dels pressupost­os de la Diputació de Barcelona per al 2023.
 ?? ?? `Descubrien­do el mundo', de Joan Albert Lluch Francés
`Descubrien­do el mundo', de Joan Albert Lluch Francés
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain