El Periódico - Català

Barceló, Tàpies i Miró col·leccionist­es

CaixaForum exhibeix a Barcelona obres adquirides pels tres artistes i d’altres com Rosa Amorós, Susana Solano i Hiroshi Sugimoto, que dialoguen amb peces creades per ells mateixos.

- MARTA CERVERA

CaixaForum descobreix la faceta col·leccionist­a d’artistes destacats com Rosa Amorós, Miquel Barceló, Georg Baselitz, Luis Feito, Joan Hernández Pijuan, Manolo Millares, Joan Miró, Susana Solano, Hiroshi Sugimoto i Antoni Tàpies i estableix un diàleg entre aquestes peces que tant estimaven i amb d’altres de creades per ells pertanyent­s a la Col·lecció d’Art Contempora­ni de la Fundació La Caixa Déus, mags i savis. Les col·leccions privades dels artistes, a Barcelona fins al 2 d’abril, permet penetrar en l’espai més privat de diversos artistes. Algunes de les obres exposades decoraven els seus salons, la seva habitació o del seu estudi. «Hem evitat les peces que han col·leccionat a través de l’intercanvi amb altres artistes. Són obres que revelen aspectes relacionat­s amb l’imaginari de l’artista, les seves obsessions i interessos», han destacat Àngels de la Mota i Maite Borràs Pàmies, comissàrie­s de la mostra.

Just a l’entrar el visitant és rebut per Pathosform­eln (20202022), una instal·lació de la ceramista i escultora Rosa Amorós plena d’obres relacionad­es amb l’aigua, la natura, la mort i la maternitat. Dues obres pròpies es barregen amb figures antropomòr­fiques de l’Àfrica, l’Àsia i d’Amèrica que va col·leccionar amb el seu marit Gustavo Gili. «No teníem intenció de crear una col·lecció. Vam anar adquirint peces que ens agradaven», ha recordat. Amorós.

Les comissàrie­s s’han centrat especialme­nt en obres de cultures no occidental­s. Entre les poques excepcions hi figuren tres obres pertanyent­s a Miquel Barceló, exposades entre els seus quadros Taula dibuixada (1991) i Taller amb llibre vermell (1993). Es tracta d’una còpia de Sant Pau ermità, de José de Ribera, un oli sobre tela de Basquiat i Una sola cosa al pensament, inquietant bust de Jean Benoît fet amb ossos de pollastre i pasta de fusta. De l’artista mallorquí també s’exposen altres curioses peces de la seva col·lecció com un ullal de narval, cranis d’animals i un d’humà d’origen maia.

Màscares i katxines

Màscares africanes de Costa d’Ivori, nombroses katxines –escultures tallades en fusta i pintades adquirides als EUA– una col·lecció de pinzells orientals i un buda sedent amb impression­ants collars, tots adquirits per Luis Feito, acompanyen un pintura de l’artista plena de contrast creada per ell el 1962, Pintura núm. 367. «No soc un col·leccionist­a soc un acaparador», solia dir Feito, mort l’any passat. També Joan Miró col·leccionava katxines en què es reconeixen alguns personatge­s

 ?? Elisenda Pons ?? Dues de les peces de l’exposició ‘Déus, mags i savis. Les col·leccions privades dels artistes’.
Elisenda Pons Dues de les peces de l’exposició ‘Déus, mags i savis. Les col·leccions privades dels artistes’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain