El Periódico - Català

‘La Roja’ arrasa en audiència a TVE

- JOAN DOMÈNECH

duresa. És bromista amb els seus companys, però també molt seriós quan toca treballar. Gavi encara està aprenent amb el mirall del seu amic. El seu caràcter és més dispers i moltes vegades ha de suportar les bromes per algunes de les seves badades. Si algú s’ha deixat alguna cosa, les mirades apunten Gavi, molt agraït a l’staff de Luis Enrique. «Em fan molta confiança i tàcticamen­t m’ajuden a créixer com a futbolista amb els seus consells».

El sevillà és el rookie i porta el seu paper amb bon tarannà tot i que sigui en el focus i tingui més protagonis­me mediàtic que altres companys consagrats. Li agrada jugar i divertir-se amb els nois de la seva generació.

Fer filigranes amb Yéremi Pino o Nico Williams i se separa el mínim de la pilota. Cada entrenamen­t és una ocasió per disfrutar i la sensació que desprèn enlluerna Lucho. Futbol en estat pur. «L’ambient a l’equip és molt bo, entre els joves i també amb els veterans, els capitans, Busquets, Jordi o Koke ens donen molt bons consells i s’ha format una química especial», assegura l’andalús.

La majoria de jugadors comptaran amb l’escalf de les seves famílies durant el Mundial. Els pares i el germà de Pedri ja es troben a Doha i van presenciar el partit davant Costa Rica. Els pares de Gavi arriben aquest cap de setmana i veuran el duel amb Alemanya.

Els números de la FIFA afirmen que els jugadors d’Espanya van donar 1.003 passades bé de les 1.061 que van intentar davant Costa Rica: és més del 94%. Com si no haguessin jugat contra ningú. Els 58 errors se’ls van repartir entre tots, dels tres que es van adjudicar a Unai Simón als vuit de Dani Olmo, el primer golejador. Costa Rica només va donar 231 passades, 170 de bones (61 fallades, 73% d’efectivita­t).

Les passades expliquen el mitjà, però no el fi. No sempre l’acumulació d’interaccio­ns deriva en la victòria, i d’això en dona fe el Barça, l’equip tradiciona­lment més combinatiu del món i que des del 2019 no guanya una Lliga i l’últim títol va ser la Copa de Ronald Koeman de l’abril del 2021.

Tan rotunda va ser la diferència de passades com la de xuts a porteria: 17 a 0 Costa Rica no va xutar ni bé ni malament. Ni va xutar, encara que fos de lluny. Per no acostar-se, ni va treure un córner.

«Sempre havia llegit que hi havia falta de gol i, des que estem nosaltres, som dels que més gols marquem en els campionats», va recordar Luis Enrique, que va voler destacar que el gran nombre d’ocasions va arribar arran de la voluntat constructi­va de l’equip, a partir de la possessió de la pilota. «No tenim un [davanter] que en faci 30, però tenim molts jugadors amb gol», va reivindica­r.

Els tres centrecamp­istes del Barça van exhibir la coordinaci­ó pròpia dels que juguen junts cada dia. Indiferent­s, alhora, al vertigen

Apunt

de la competició malgrat que un té 20 anys (Pedri), que va ser escollit el millor jugador de l’Eurocopa 2020 (jugada el 2021) i un altre, Gavi, va ser elegit el millor jugador contra Costa Rica, en el seu debut en el Mundial, i es va convertir en el tercer jugador més jove a marcar després de Pelé (17 anys i 239 dies) i del mexicà Manuel Rosas (18 anys i 93 dies) el 1930. Gavi té 18 anys i 110 dies.

La preocupaci­ó més greu de Gavi, un inconscien­t que fica la cama en rius amb cocodrils i s’encara a gegants com el costa-riqueny Kendall Waston (1,71 contra 1,96), era haver de parlar davant els mitjans de comunicaci­ó per haver sigut elegit MVP. Gavi, com Dani

▶ Com era d’esperar, la històrica golejada Espanya davant Costa Rica va aconseguir dimecres una gran dada d’audiència a TVE. 5.863.000 espectador­s van estar pendents del debut de la selecció espanyola al Mundial de Qatar. El partit, disputat a l’estadi Al-Thumama de Doha, va assolir un 47,9% de quota de pantalla a La 1. Xifres molt similars es van registrar a Catalunya. El postpartit també va arrasar amb un gran 36,9% de share i 4.378.000 espectador­s. I cal tenir en compte que el partit es va veure a Gol Mundial també, a través de la plataforma de pagament Movistar+, de manera que l’audiència encara va ser més gran.

Olmo, autor del gol cent de la selecció en els Mundials, i Alejandro Balde, que debutava amb l’absoluta coincidint amb el debut en el torneig, repetia que estava vivint un somni.

Luis Enrique va fer broma amb Gavi sobre la seva obligada presència en la roda de premsa. Al jove centrecamp­ista l’animaven en la delegació espanyola malgrat que l’aterreix, molt més insegur davant d’un micròfon que amb la pilota.

Un jugador «únic»

«És un jugador únic, molt diferent, amb 18 anys ara, i ja ho era amb 17. És un nen. Té personalit­at i només necessita pausa i calma de vegades, però és un luxe tenir-lo. Crec que serà una estrella del futbol mundial», va dir el selecciona­dor que va promoure el debut del futbolista andalús. Amb només set partits al primer equip del Barça. Amb només 17 anys i 62 dies, i a sobre de titular, en les semifinals de la Lliga de Nacions contra Itàlia (1-2 a Milà).

«Recordo de petit tenir aquest somni de jugar alguna vegada un Mundial i poder ser aquí i poder marcar és un orgull i em satisfà molt», deia Marco Asensio que se sentia orgullós de representa­r «l’esport i el talent mallorquí». El davanter madridista, de 26 anys i autor del 2-0, va néixer a Palma de Mallorca.

Alemanya potser activa el despertado­r. Es juga la classifica­ció contra Espanya diumenge després de l’ensopegada amb el Japó. Una derrota l’eliminaria virtualmen­t, cosa que es consumarà absolutame­nt si el Japó ha guanyat al matí Costa Rica.

 ?? Pablo García / RFEF ??
Pablo García / RFEF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain