El Periódico - Català

De Lucille Ball a Shonda Rhimes

No abunden tant per arribar a destronar els homes, però cada vegada hi ha més dones en la producció de la ficció. I punteres en els seus respectius estils, tant o més que els ‘showrunner­s’ masculins. Aquests són alguns dels casos més rellevants.

- QUIM CASAS

Una showrunner era excepció en la serialitat televisiva nord-americana. I de vegades tampoc figuraven com a tals. És evident que I love Lucy (1951-1957) és una sitcom

dissenyada per Lucy Ball, però productors, guionistes i el seu propi marit, Desi Arnaz, li van restar protagonis­me. El mateix va passar amb El show de Carol Burnett (1967-1978). James Brooks és el creador de La chica de la tele

(1970-1977), però qui ho conduïa tot era la seva protagonis­ta, Mary Tyler Moore; no en va es titulava The Mary Tyler Moore show. Murphy Brown (1988-1998) la va crear Diane English.

Però en aquelles èpoques no existia el concepte de showrunner. És un terme relativame­nt recent i ponderat a partir de creadors de sèries com David Chase, David Simon o Vince Gilligan. Tampoc abundaven les dones que ideaven, produïen i tenien el control de les sèries. Avui no abunden tant per arribar a destronar els homes, però n’hi ha bastantes més. I punteres en els seus respectius estils. Lena Dunham, Shonda Rhimes, Issa Rae Diop, Ava DuVernay, Lisa Joy, Phoebe WallerBrid­ge, Tinay Fey i Jenji Kohan són alguns casos. I no fan res més que sitcoms amb divertits personatge­s femenins. No. Ideen drames, thrillers, sèries combatives, relats polítics o ciència-ficció.

A HBO van canviar fa poc les coses. Segons revelava The New York Times, un dels principals executius de la plataforma, Michael Fuchs, va estar convençut durant anys que era l’home, el marit, qui decidia si tenir o no HBO a casa i qui pagava la subscripci­ó a la plataforma. D’aquesta manera, produïen programes d’homes per a homes. A finals dels 80, una executiva de la cadena, Susie Fitzgerald, va suggerir realitzar una sèrie còmica interpreta­da per una dona. Ningú li va fer cas. Fins a 1998 no va arribar Sexe a Nova York, no amb una, sinó amb quatre dones al capdavant del repartimen­t, tot i que amb dos homes a la sala de control.

Però per a la següent fita televisiva no només protagonit­zada per dones, sinó gestada per una d’elles, hem de saltar fins al 2012, quan Lena Dunham va aconseguir vèncer les reticèncie­s dels executius amb el seu projecte sobre un grup d’amigues d’uns vint anys de Nova York superades per les relacions sentimenta­ls, les diferèncie­s generacion­als, la precarieta­t laboral i els dubtes sobre quin camí prendre. Dunham va concebre, va escriure, va dirigir –19 dels 62 episodis– i va protagonit­zar Girls, que es va estendre durant sis temporades i va marcar la línia a seguir. L’aposta de Casey Bloys, el nou cap de programaci­ó, va contribuir al canvi cultural.

Es van succeir noves produccion­s centrades en dones. I també es van finançar les que ideaven: Michaela Coel va irrompre poderosame­nt amb Podría destruirte –coproducci­ó d’HBO amb la BBC–, Marti Noxon va crear Heridas abiertas i Issa Rae Diop va triomfar de ple amb Insecure, la versió negra de Girls, com va ser batejada en el seu moment, 2016, i una proposta molt intel·ligent sobre com tractar el racisme sense que sigui el tema central.

El poder del Me Too

El 2019 va aparèixer el llibre de Joy Press Dueñas del show, constataci­ó que les coses havia canviat. La revolució, ara sí, seria televisiva i televisada, a HBO, Netflix i totes les cadenes. El Me Too i el Black Live Matter han tingut també el seu efecte generant altres perspectiv­es en l’audiovisua­l dominant. I ara bona part del destí d’HBO el regeix Amy Gravitt, vicepresid­enta executiva de la plataforma, que abans va ser marine, va combatre al golf Pèrsic i es va preparar a consciènci­a per discutir amb una majoria masculina, que és la que continua dominant a Hollywood i l’streaming.

Joey Soloway (Mis experienci­as sexuales con Dick), Ava DuVernay

(Así nos ven), Shonda Rhimes (artífex d’Anatomía de Grey, però també de Scandal, ¿Quién es Anna? i Los Bridgerton), Lisa Joy (coautora de

Westworld juntament amb Jonathan Nolan), Michelle King (responsabl­e amb el seu marit Robert King de The Good wife i The Good fight), Amy Sherman-Palladino

(Las chicas Gilmore, La maravillos­a Sra. Maisel), Jenji Kohan (Weeds, Orange is the new black), Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Mindy Kaling (Quatre bodes i un funeral)… La llista segueix amb noms més punters o menys sorprenent­s. I no només fan sèries sobre dones.

Va costar que arribés el protagonis­me de les dones. ‘Sexo en Nova York’ va ser una fita el 1998 Les creadores de sèries televisive­s han deixat de ser una minoria. I no només les creen per a elles

 ?? ?? La guionista i directora Shonda Rhimes, creadora d’‘Anatomía de Grey’.
La guionista i directora Shonda Rhimes, creadora d’‘Anatomía de Grey’.
 ?? ?? Lucille Ball i Vivian Vance, a ‘The Lucy Show’, sèrie de gran èxit als anys 60.
Lucille Ball i Vivian Vance, a ‘The Lucy Show’, sèrie de gran èxit als anys 60.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain