El Periódico - Català

Borne i Scholz volen reimpulsar l’eix Berlín-París

▶ Els dirigents firmen una declaració de «solidarita­t energètica» entre els dos països

- ANDREU JEREZ

«Als amics se’ls dona suport en cas de necessitat», va afirmar ahir el canceller alemany, Olaf Scholz, en una roda de premsa conjunta amb la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, de visita oficial a Berlín. Les paraules de Scholz van arribar el dia en què els dos governs van firmar una declaració de «solidarita­t energètica». La declaració estableix el suport mutu entre París i Berlín amb l’objectiu de «garantir el proveïment energètic» dels dos països, en un moment en què la guerra a Ucraïna, les sancions contra Rússia i el final del subministr­ament de gas rus posen contra les cordes la primera economia europea a les portes d’un hivern que es preveu dur. «Els nostres països es necessiten mútuament per superar la crisi energètica aquest hivern», va afegir Borne.

Reacostame­nt

La visita oficial de Borne estava, en realitat, prevista per al setembre, però va haver de ser ajornada després que Scholz donés positiu per coronaviru­s. A l’octubre, París també va cancel·lar en l’últim moment una trobada ministeria­l entre els dos governs per motius d’agenda. Aquests dos ajornament­s van abonar les especulaci­ons sobre l’estat de l’eix ParísBerlí­n. La poca sintonia que han mostrat fins ara el president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, alimenta les especulaci­ons. La visita de Borne a Berlín culmina una setmana en què tres ministres del Gabinet de Scholz van viatjar a París. Aquest reacostame­nt entre els dos governs ha sigut batejat per mitjans alemanys com «la setmana de reconcilia­ció» i sembla buscar el reimpuls de l’eix Berlín-París, descrit una i mil vegades com «el motor econòmic» de la Unió Europea.

Tres pesos pesants del Govern alemany –la ministra d’Exteriors, la verda Annalena Baerbock, el ministre d’Economia i vicecancel­ler, el també verd Robert Habeck, i el de Finances, el liberal Christian Lindner– es van trobar els últims dies amb el president Macron, que podria estar així buscant altres interlocut­ors a Berlín més enllà del canceller Scholz.

 ?? Michele Tantussi / Reuters ?? La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, i el canceller alemany, Olaf Scholz, ahir a Berlín.
Michele Tantussi / Reuters La primera ministra francesa, Élisabeth Borne, i el canceller alemany, Olaf Scholz, ahir a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain