El Periódico - Català

Putin lamenta haver retardat l’annexió del Donbass

▶ El president rus es reuneix amb mares de soldats afins a la política del Kremlin

- ÀLEX BUSTOS

Amb el Dia de la Mare a prop –a Rússia se celebra l’últim diumenge de novembre–, el president, Vladímir Putin, ha volgut aprofitar per reunir-se amb 18 mares de soldats que actualment es troben al front ucraïnès per conversar sobre la situació actual i per escoltar les seves peticions. Durant el transcurs de la trobada va aprofitar per vendre el seu discurs. Un dels temes més candents d’aquest 2022 ha sigut l’annexió del Donbass i el dirigent rus va lamentar no haver-ho fet abans. Concretame­nt, va dir: «Ara s’ha demostrat que era obvi que la reunificac­ió [amb Rússia] s’hauria d’haver produït abans. Potser no hi hauria hagut tantes baixes civils».

Afins al règim

Segons les fonts oficials, en la trobada hi havia familiars tant de reserviste­s com de mobilitzat­s. Però alguns canals de Telegram, com Mozhem Obyasnit (traduït al català, Podem explicar), han identifica­t algunes de les mares com veus afins a les autoritats russes. És, per exemple, el cas de la funcionàri­a moscovita i diputada de Rússia Unida (el partit del president rus) Olga Beltseva, la directora de pel·lícules patriòtiqu­es ortodoxes Olèssia Xiguina i la cap de la regió de Moscou del Front Popular Parrus –una coalició política oficialist­a i relacionad­a amb Puti–, Iulia Belekova. Malgrat la clara relació amb les autoritats russes, aquestes mateixes fonts van apuntar que desconeixi­en si els familiars d’aquestes dones estan lluitant a Ucraïna. Un dels temes que es van tractar en la reunió va ser si faria falta mobilitzar més homes russos. «No serà necessari», va dir Putin

Durant la trobada, el president rus va demanar a les mares que qüestionin les notícies de la guerra que circulen per internet.

 ?? A. Sxerbak / Reuters ?? Putin parla amb mares de soldats que lluiten a Ucraïna. A sota, devolució de soldats russos.
A. Sxerbak / Reuters Putin parla amb mares de soldats que lluiten a Ucraïna. A sota, devolució de soldats russos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain