El Periódico - Català

Sánchez arenga la socialdemo­cràcia: «Hem tornat»

▶ El president es converteix en el primer espanyol a liderar la Internacio­nal Socialista

- JUAN RUIZ SIERRA

Pedro Sánchez va presentar ahir la seva candidatur­a per presidir la Internacio­nal Socialista (IS). El desenllaç no incloïa cap misteri. Era l’únic candidat, així que va ser elegit just després per aclamació, i es va convertir així en el primer dirigent espanyol que presideix un organisme desdibuixa­t els últims temps. Durant el discurs en el congrés de la IS, que se celebrarà fins diumenge a Madrid, el líder del PSOE va voler insuflar ànim als participan­ts, i va remarcar que el socialisme es troba ara en un bon moment, amb nombrosos governs arreu del món que abracen aquesta ideologia. «Hem tornat i estem més vius que mai», va dir el cap de l’Executiu, un dia després d’aconseguir l’aprovació al Congrés dels Diputats dels Pressupost­os Generals de l’Estat de l’any que ve.

El càrrec que començarà a ostentar Sánchez tampoc porta amb si mateix un enorme lluïment. Fins i tot el PSOE reconeix que la IS, que aglutina els partits socialiste­s, laboristes i socialdemò­crates dels cinc continents, està en decadència, una cosa que el president del Govern pretén remeiar. Però el seu nou lloc sí que li permetrà esmolar el seu perfil a l’arena internacio­nal, un àmbit en el qual Sánchez, a diferència d’antecessor­s a la Moncloa com Mariano Rajoy, es troba especialme­nt a gust. El segon semestre de l’any que ve, a més, coincidint amb les eleccions generals, Espanya ostentarà la presidènci­a de la UE. «M’hi presento amb humilitat i amb l’afany que la IS sigui la gran plataforma ideològica del moviment progressis­ta internacio­nal. Els nostres adversaris han comès un error fonamental: la socialdemo­cràcia està més viva que mai i és més necessària que mai», va insistir Sánchez, que va demanar als participan­ts en aquest congrés que passin a l’acció.

«Actuar és revelar-se contra la resignació, combatre la creença conservado­ra que hi ha coses que no es poden canviar, desmuntar el fals pragmatism­e que defensa els interessos d’una minoria de privilegia­ts. Per damunt de tot, actuar significa prendre mesures que millorin la vida de les persones de manera real», va afirmar el cap de l’Executiu, que serà proclamat president de la IS diumenge.

Contra el masclisme

Poc abans, Sánchez va participar en un acte organitzat pel PSOE amb motiu del 25-N, Dia de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, celebrat en un moment en què els discursos masclistes, de la mà de Vox, han enfosquit el debat parlamenta­ri. «L’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profundita­t Pablo Iglesias», li va dir dimecres passat la diputada ultradreta­na Carla Toscano a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, parella de l’exlíder de Podem.

Sense citar aquest xoc, que havia condemnat els dies previs, però defensant l’anomenada llei del només sí és sí, Sánchez va voler adreçar-se «als homes» aquesta vegada. «Deixem d’encobrir-nos entre nosaltres, de restar-li importànci­a, deixem de pensar que no hi ha motius, de queixar-nos que potser les dones exageren, de fer acudits sobre la seva lluita, de mirar cap a un altre costat –va demanar. No n’hi ha prou amb dir ‘jo no soc masclista’. Per deixar de ser masclista se n’ha d’aprendre. Deixem que les dones ens ensenyin a no ser-ho».

 ?? Chema Moya / Efe ?? Pedro Sánchez, després d’intervenir en el 26è Congrés de la Internacio­nal Socialista, ahir a Madrid.
Chema Moya / Efe Pedro Sánchez, després d’intervenir en el 26è Congrés de la Internacio­nal Socialista, ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain