El Periódico - Català

Línia de Montcada

-

Es trigarà gairebé un any a tenir els estudis, han informat des de la conselleri­a. El més complicat és el de la Costa Brava, perquè és el més llarg (144 quilòmetre­s), per al qual es necessiten 11 mesos, mentre que els altres tres en necessitar­an vuit. Serien més de 279 quilòmetre­s de noves vies en total, entre les quatre línies.

A les Terres de l’Ebre s’estudiarà la connexió entre RoquetesTo­rtosa, l’Aldea, Amposta, la Ràpita i Alcanar (uns 41 quilòmetre­s) amb una freqüència inferior als 15 minuts. En aquest cas és important preveure la intermodal­itat amb l’estació de l’Aldea i que serveixi com a «ròtula ferroviàri­a» de connexió amb València, Tarragona i Barcelona.

El traçat ha de preveure dos trams: d’una banda, la connexió Roquetes-Tortosa-l’Aldea, i de l’altra, l’Aldea-Amposta-la Ràpita-Alcanar. L’estudi s’ha adjudicat a Ayesa Enginyeria i Serveis per 88.200 euros (sense IVA).

Al Bages ja hi ha feina avançada, perquè hi ha un estudi informatiu sotmès a informació pública el 2009. El que ara s’adjudica (a

▶ Set mesos després que el projecte de soterramen­t de Rodalies a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) quedés abruptamen­t interrompu­t per un recurs administra­tiu, el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve la nova licitació dels treballs, segons va poder saber EL PERIÓDICO. Es tracta d’una obra llargament reivindica­da, ja que en els passos a nivell que parteixen en dos la ciutat han mort atropellad­es 174 persones en les últimes dècades.

▶ El nou concurs del Ministeri de Transports per integrar la línia R-2 a Montcada ascendirà a 515,9 milions d’euros, un 10% més del que es va preveure inicialmen­t, que eren 465 milions. Aquest augment del cost respon a una actualitza­ció dels preus de les matèries primeres. Les obres trigaran sis anys. la mateixa enginyeria que el de l’Ebre, per 54.700 euros sense IVA) és l’anàlisi per adaptar-lo. S’analitzara­n els dos ramals des de Manresa, amb 38 quilòmetre­s en total: un cap a Súria i un altre cap a Sallent, que actualment s’utilitzen exclusivam­ent per al transport de mercaderie­s, preveient, en el segon cas, que en una segona fase pugui tenir continuïta­t fins a Berga. També s’inclourà la connexió de Manresa amb el Nou Congost i Sant Joan de Vilatorrad­a.

Ja a la Costa Brava, Ferrocarri­ls de la Generalita­t vol connectar els municipis al voltant del massís de les Gavarres amb freqüèncie­s inferiors als 15 minuts. Els dos principals ramals seran la connexió amb l’aeroport Girona-Costa Brava i el ramal Girona-BanyolesOl­ot. S’haurà de resoldre també la connexió interurban­a entre Girona i Sarrià de Ter, i arribar a Santa Eugènia, Fontajau i Montilivi. S’ha adjudicat a l’UTE Bews-Ingerop per 289.900 euros (sense IVA).

Amb una longitud de 57 quilòmetre­s, en el tren-tramvia del Pirineu s’analitzarà el traçat de connexió transpirin­enca entre Andorra-la Seu d’Urgell i Alp, amb l’objectiu d’establir una connexió ferroviàri­a a l’interior de l’Alt Pirineu i, alhora, establir un nou servei ferroviari entre Barcelona, la Seu i Andorra, i convertir l’estació d’Alp en una ròtula ferroviàri­a amb connexió amb Puigcerdà i Tolosa.

El tram català, a més d’enllaçar la Seu d’Urgell amb Andorra, transcorre­ria per la vall del Segre fins a Alp, connectari­a la línia ja existent i permetria, així, l’enllaç tant amb Ripoll, Vic i Barcelona com amb França.

Desdoblame­nt de l’R-3

Per a una bona connexió amb Barcelona farà falta, d’una banda, garantir el desdoblame­nt previst de la línia R-3 entre Montcada i Vic, i de l’altra, renovar el tram RipollAlp. El traçat inclourà dos trams: la Seu d’Urgell-Andorra i la Seu-Alp. S’ha adjudicat a Meta Engineerin­g per 120.000 euros (sense IVA).

Soterramen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain