El Periódico - Català

El Govern busca agilitzar el pas a la tarifa barata del gas

▶ Només 250.000 usuaris dels 6,5 milions de clients amb contracte al mercat lliure s’han canviat al preu regulat

- SARA LEDO

La intenció era bona, però l’execució és baixa. El mecanisme dissenyat pel Govern per evitar que els consumidor­s de gas paguin una factura amb un preu disparat aquest hivern no acaba de funcionar. Dels 6,5 milions de clients que fins fa uns mesos estaven al mercat lliure, només s’han passat al regulat uns 250.000. El Ministeri per a la Transició Ecològica busca ara la fórmula d’agilitar el procés amb l’objectiu d’arribar a un major nombre d’usuaris, segons va avançar El Confidenci­al i van confirmar fonts del Govern.

La crisi energètica va disparar el preu del gas al mercat internacio­nal i el Govern va decidir l’any passat contenir el creixement de la tarifa regulada (TUR) al limitar l’alça del preu de la matèria primera, que s’actualitza cada trimestre, al 15%. Fa un mes l’Executiu va decidir subvencion­ar aquesta diferència, assumint el cost d’aquest dèficit amb una dotació inicial de 3.000 milions d’euros fins al desembre del 2023. I va afegir la possibilit­at de contractar aquesta tarifa barata a les comunitats de veïns amb calefacció central, cosa que va generar una allau de peticions de canvi.

Ara només poden oferir la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) de gas quatre companyies: Naturgy, Endesa, Iberdrola i Total Energies. Elles tenen, junt amb Repsol, el 95% de la quota de mercat de gas.

La patronal del sector Sedigas diu que és impossible que les quatre grans soles puguin fer el transvasam­ent de tots els milions de clients que tenen tarifes elevades i ha plantejat al Govern permetre a més empreses oferir aquesta tarifa regulada i que el canvi sigui gairebé automàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain