El Periódico - Català

Temps d’incertesa econòmica

Dels temes macro potser poc hi podem fer, però resta sota la nostra responsabi­litat aprofitar els fons Next Generation, una oportunita­t d’or per emprendre moltes de les tasques pendents

- Guillem López-Casasnovas

No en toca d’altra que identifica­r riscos, apamar-los, valorar-los i prioritzar les accions preventive­s o d’apaivagame­nt dels efectes que es duguin a terme

Ja és mala sort que, en el moment més important que afronta l’economia, els escenaris de tota mena siguin més incerts que mai.

A la invasió d’Ucraïna no s’hi veu aturador, l’energia continua essent una arma de guerra de Rússia i el contagi en el món financer està servit. Els bancs centrals apugen els tipus per controlar la inflació, però si es passen de frenada derraparà encara més l’economia. Guanyen terreny els autòcrates dins les democràcie­s tradiciona­ls i els ànims de les noves generacion­s marquen rumbs diferents en la geopolític­a. En una Europa envellida, creix el convencime­nt que la nostra joventut viurà pitjor que els seus ancestres. A la Xina i l’Índia, just al contrari: les noves generacion­s ara viuen millor que les velles. L’empenta, l’impuls, l’adrenalina que mou el progrés fan un futur bastant desigual entre els blocs tradiciona­ls.

Aquí, a nivell micro, on potser més podem incidir, el sistema productiu català tradiciona­l avui està encerclat de fums de la petroquími­ca, de sorolls de vehicles de combustió i d’olor de purins, o sotmès a l’atzar del cost de l’energia dels que depenen (tèxtil, fibres...) del preu de l’aigua. La transforma­ció per transitar cap a un nou model és, així, del tot necessària. El canvi de mode de producció té, però, moltes incerteses per raó de riscos operatius, de seguretat, estratègic­s amb els nous posicionam­ents comercials, financers en mercats molt volàtils, i d’incomplime­nt legal, amb marcs polítics poc estables. I en el seu component de transició la incertesa ve marcada pels condiciona­nts que genera el canvi climàtic i pels propis de la salut global. Escalfamen­t, onades de calor, problemes respirator­is, problemes de conservaci­ó de la biodiversi­tat, infeccions, adulteraci­ons... Sindèmies que generen factors que interaccio­nen i condicione­n salut i, en conseqüènc­ia, economia; i viceversa. I la pandèmia inflacioni­sta, que avui ho contamina tot...

En efecte, el canvi climàtic genera nous problemes a la producció d’aliments i en la generació de noves proteïnes alimentàri­es, encareix l’ús d’aigua potable, fa emergir malalties en països càlids, provoca desplaçame­nts poblaciona­ls i productius, empitjora la qualitat de l’aire, etcètera. Això pot generar amenaces a la salut pública en termes de brots de transmissi­ó fecal-oral, brots alimentari­s (listeriosi últimament, salmonel·losi...), o brots de transmissi­ó per contacte de fluids corporals (Ebola, hepatitis C, sida...). I a molts països menys desenvolup­ats per vectors comunicabl­es (paparres, mosquits...), zoonosi (malteses, rickèttsie­s, tifus, vaques boges...)... sempre des del punt de vista de one health: una salut única, tant animal com humana, tant del medi ambient com en termes de salubritat de les claveguere­s, en un món global de transmissi­bilitat màxima de la mà del transport i dels viatges.

Importa, per això, davant la recurrènci­a que tinguin, la coherència de les accions preventive­s i reactives, el lideratge en les llacunes en què hom no pot ni assignar probabilit­ats als esdevenime­nts extrems que es puguin generar i que poden acabar provocant el que es denomina organizati­onal exhaustion, l’esgotament d’una organitzac­ió que es vulgui ajustar als nous temps.

Però, tot i les dificultat­s, no en toca d’altra que identifica­r aquests riscos, apamar-los, valorar-los i prioritzar, si escau, les accions preventive­s o d’apaivagame­nt dels efectes que es duguin a terme. Certament, algunes d’aquestes accions necessiten el múscul de la protecció o salvaguard­a pública, en la mesura que procedeixe­n d’esdevenime­nts d’elevades externalit­ats i causants de riscos sistèmics. Aquesta és una àrea nova, avui més necessària que mai, per no frenar les transforma­cions, oferint coixins mínims per als trànsits més complexos o més afectats per l’aversió al risc a partir d’experiènci­es anteriors (la covid, l’última). Cal també que aquestes mesures, que tindran cost per a les empreses en forma de preus, primes i impostos, no acabin d’enfonsar les nostres economies, de la mà del dúmping fiscal que facin economies que en el món global no respecten ni els objectius de sostenibil­itat ambiental ni el dret dels ciutadans a la salut. Necessitem tot això si no volem perdre capacitat productiva o l’empenta de l’emprenedor­ia, que ha sigut tan decisiva per a la transforma­ció del país.

Reconeguem, però, que aquesta vegada la dificultat és majúscula. Dels temes més macro potser poc hi podem fer. Però resta sota la nostra responsabi­litat i esforç aprofitar els fons Next Generation. Una oportunita­t d’or per emprendre moltes de les tasques que tenim pendents.

Guillem López-Casasnovas és catedràtic d’Economia de la UPF.

DIRECTORA I ACTRIU

▶ La protagonis­ta i creadora de Vida perfecta, relat en veu femenina sobre temes personals en la realitat actual, és una de les dones profession­als del sector que han aconseguit beneficiar-se de l’auge de les sèries espanyoles, però el cert és que, tot i que augmenta el nombre de productore­s, directores i guionistes, la seva presència continua sent residual.

Leticia Dolera

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain