El Periódico - Català

La presidènci­a de la Cambra hauria d’haver sigut més contundent amb Vox

- Olga Merino

Diuen que, el 1931, el diputat José Ortega y Gasset va etzibar davant d’un grup de col·legues baladrers que estaven armant sarau a l’hemicicle: «Hi ha, sobretot, una cosa que no podem venir a fer aquí: ni el pallasso, ni el tenor, ni el senglar». També circula per allà l’anècdota que va protagonit­zar el líder dretà José María Gil-Robles el 1934, mentre pronunciav­a un discurs al faristol, quan algun polític, amb la intenció de remarcar el seu senyoritis­me i allunyamen­t del poble, li va deixar anar des de l’escó: «Vostè és dels que porten encara calçotets de seda» (segons algunes versions, el crit va sortir del coll del socialista Indalecio Prieto; hi ha embolic sobre la paternitat de l’assumpte). En qualsevol cas, l’al·ludit no va estalviar sornegueri­a per replicar: «No sabia que la dona de sa senyoria fos tan indiscreta».

En temps més recents, Alfonso Guerra, amb el seu ullal recargolat, de mossegada quevedesca, va encolomar als parlamenta­ris alguns epítets memorables: «tafur del Mississipí» (Adolfo Suárez), «escurçó amb cataractes» (Tierno Galván), «llémena amb ulleres» (Jorge Verstrynge), «Carles II disfressat de Mariquita Pérez» (Soledad Becerril) o «la monja alferes» (Loyola de Palacio). Tenia mala bava i un afilat enginy per posar malnoms, com passa a les comunitats petites, a les oficines i als pobles.

Olga Merino és periodista i escriptora

El Congrés dels Diputats mai ha sigut el refectori d’un convent de clausura. Tampoc es pretén; la millor oratòria s’aplana si no va acompanyad­a d’un pessic de sosa càustica. Però Vox ha traspassat un límit intolerabl­e després que la parlamentà­ria Carla Toscano digués a la ministra d’Igualtat «llibertado­ra de violadors» i li etzibés: «L’únic mèrit que té vostè és haver estudiat en profundita­t Pablo Iglesias». Lleig, denigrant, joc brut masclista, especialme­nt trist en boca d’una dona. Una altra cosa són els seus errors polítics.

Ignoro què estipula en concret el reglament de la Cambra per a un cas de violència verbal, però crec que Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, vicepresid­ent primer de la Mesa del Congrés, hauria d’haver actuat amb més contundènc­ia. ¿Era possible l’expulsió de la sala?

PREMEDITAC­IÓ

La diputada Toscano no va tenir un sobreescal­fament; portava escrita la seva sarbatana verinosa. I lluny de retractar-se, enviava després petonets als seus companys de grup. Això de Vox és una estratègia premeditad­a, sobretot després de la punxada a les eleccions andaluses. Pretén convertir el Parlament en un lloc de bronca i escopinada. Diem taverna busca-raons, però a les tavernes hi sol regnar més la concòrdia que el cop de puny. Aspiren a corcar la política, a dinamitar-la. Allà hi nia l’arrel del feixisme.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain