El Periódico - Català

L’exemple japonès

- Virginia Mejías

d’efectuar-se amb estudi, deteniment i rigor tècnic jurídic, escoltant els òrgans consultius quan als seus informes adverteixe­n de serioses disfuncion­s que no s’han d’esquivar.

La precipitac­ió pot portar efectes indesitjat­s irreversib­les, que erosionen la seguretat jurídica i minen la confiança del ciutadà en les institucio­ns. És necessaria fer un assenyat i saludable exercici d’autocrític­a i no eludir responsabi­litats desplaçant la responsabi­litat als qui no elaboren la llei sinó la comesa dels quals és interpreta­r-la i aplicarla conforme als principis constituci­onals i principi de legalitat i proporcion­alitat que informen l’ordenament jurídic.

I, sens dubte, sobren les desqualifi­cacions, impròpies dels qui represente­n un poder de l’Estat, que han de donar exemple de respecte institucio­nal. En expressió col·loquial, a cadascú el seu.

■ perícia, l’eficàcia, la serietat i l’honradesa a l’hora d’exercir una tasca o activitat, no pel que s’estigui disposat a suportar.

Qui treballa de cara al públic no ha d’aguantar faltes de respecte, tot i que alguns o algunes pensin que és part de la seva feina. Com segurament molts de vostès, he presenciat alguns espectacle­s lamentable­s a certs comerços, on els clients assegurave­n que tenien la raó quan era molt evident que no. Clients que es converteix­en en nens petits quan no els donen el que volen, només amb l’objectiu de tenir la raó i amb el ferm convencime­nt que el client té la raó sobre el que sigui.

Admetem que, com a consumidor­s, tenim l’obligació d’informar-nos degudament dels serveis que contractem i dels productes que adquirim, així com dels seus terminis de garantia, consells d’ús, etcètera.

Fa uns dies, les xarxes difonien un vídeo d’aficionats japonesos a Qatar netejant les escombrari­es de les grades. Aquest tipus de comportame­nt nipó no és novetat, però sempre deixa amb la boca oberta moltes persones. El civisme forma part de la societat japonesa. Al Japó no hi ha papereres o contenidor­s d’escombrari­es, la gent s’emporta les escombrari­es que genera a casa. Així mateix, se’n fa recollida selectiva a les vivendes.

El civisme i l’educació al Japó s’ensenyen a l’escola i es mantenen en l’edat adulta. Que ens sorprengui tant diu molt de l’incivisme imperant de molts països d’Occident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain