El Periódico - Català

El risc de recaigudes amenaça els joves pacients de salut mental

«Després de deixar l’hospital de dia, queden semiabando­nats», afirmen els metges d’aquests centres sanitaris, que paren el primer cop. «Família, escola i serveis assistenci­als no tenen recursos per ajudar a mantenir els joves», alerta l’Hospital Clínic de

- BEATRIZ PÉREZ

Les urgències i unitats psiquiàtri­ques dels hospitals han experiment­at una allau de pacients a causa de l’empitjoram­ent de la salut mental que ha provocat la pandèmia. Els joves són un dels col·lectius més afectats. L’hospital de dia de nens i adolescent­s de l’Hospital Clínic de Barcelona atén fonamental­ment menors, d’entre 8 i 17 anys, amb trastorns mentals greus (psicosi, depressió), trastorns de la conducta alimentàri­a (TCA) i trastorns de l’espectre autista. L’augment descomunal de TCA es va produir sobretot durant la pandèmia; ara el creixement s’ha estabilitz­at. Però hi ha una cosa que preocupa especialme­nt els especialis­tes: la falta de continuïta­t de les cures de la salut mental d’aquests menors quan els donen l’alta. Els hospitals paren el primer cop, ja que contenen els casos més aguts. Però, ¿què passa un cop surten al carrer?

«El que més em preocupa és la disponibil­itat i la capacitat de suport del sistema de suport immediat dels menors. Els nens que són aquí tenen un tractament molt intensiu que els dona l’estructura que necessiten. Quan reben l’alta, la xarxa comunitàri­a –família, condicions de vida, escola i serveis socials–, que han d’ajudar a mantenir-los en el seu entorn, sovint no té els recursos per fer-ho. Moltes famílies senzillame­nt no poden, i el sistema de protecció social no sempre va al ritme que necessitem», apunta Astrid Morer, del Servei de Psiquiatri­a i Psicologia Infantil i Juvenil del Clínic. Segons Morer, aquesta unitat tracta les «crisis agudes» i intenta que el menor es «reincorpor­i» a la seva vida comunitàri­a. Però, malgrat els esforços que s’estan fent, sovint ens falta atenció a la diversitat. Trobem a faltar una xarxa social que faciliti la transició per a la readaptaci­ó en la societat», explica aquesta psiquiatra.

L’hospital de dia del Clínic va augmentar de 20 a 30 les places per a usuàries (majoritàri­ament són nenes) amb TCA un cop va esclatar la covid-19. Ara mateix estan cobertes unes 25. La Conselleri­a de Salut «ha invertit» en programes de salut mental comunitari­s (per exemple, va contractar més psicòlegs per als CAP) que comencen a funcionar «ara». La tensió continua existint, però està «més repartida» entre els dispositiu­s assistenci­als, diu Morer. Tanmateix, continuen faltant «més xarxa comunitàri­a» i «més profession­als formats en salut mental de la infància i l’adolescènc­ia». Les urgències de l’hospital són un «bon observator­i» on veure els punts febles del sistema. Tampoc és una mancança de les escoles («ja prou càrrega de treball tenen els professors»), sinó que es tracta de «desinstitu­cionalitza­r» la salut mental.

«Tot el treball que es pugui fer fora de l’entorn hospitalar­i, millor», diu Bujalance. A més, un dels riscos al sortir de l’atenció especialit­zada i no trobar suport fora és acabar reingressa­nt un altre cop en un hospital. «En el dia a dia veiem pacients a qui els donen l’alta i queden abandonade­s. Tot i

92,5 89,7 88,8 87,9 87,4 80,9 73,4 71,5

 ?? Ricard Cugat ?? Dos profession­als atenen un pacient a l’hospital de dia de nens i adolescent­s del Clínic de Barcelona.
Ricard Cugat Dos profession­als atenen un pacient a l’hospital de dia de nens i adolescent­s del Clínic de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain