El Periódico - Català

Ciutat Vella limitarà els grups turístics amb guia a 20 persones

El consistori publica el decret que regula la limitació, que originalme­nt preveia fixar en 15 integrants els col·lectius de visitants. La norma entrarà en vigor a partir del març.

- TONI SUST

Cap grup que inclogui més de 20 turistes podrà recórrer Ciutat Vella a partir de l’1 de març. L’ajuntament va informar ahir que el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPC) ha publicat el decret definitiu de limitació de grups de visitants al centre històric de la ciutat, després d’aprovar-lo inicialmen­t al juny. És un decret que té una vigència de sis mesos. De l’1 de març al 31 d’agost. El motiu que per ara s’opti per aquesta regulació temporal és, segons va explicar el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que es tracta d’una nova norma i al no haver-n’hi precedents no és dolent observar com funciona. La voluntat, i va afirmar que es treballarà en aquest sentit a partir de juny, és que l’1 de setembre la mateixa regulació estigui aprovada ja de forma permanent. Com que d’entrada la norma regirà aquells sis mesos, es retarda la seva entrada en vigor a l’1 de març perquè el període comprengui els mesos d’estiu, els que registren una afluència de turistes més elevada a la ciutat. Es mantenen les sancions previstes al juny si s’incompleix la nova norma: de 1.500 a 3.000 euros. Es tracta d’una norma que persegueix evitar les molèsties evidents que en alguns punts de la capital catalana provoca l’aglomeraci­ó turística. Una situació que es va viure abans de la pandèmia de la covid i que es va recuperar una vegada els turistes van tornar. I no és que només els veïns es queixin per això.

El mateix Rabassa ho va denunciar en un missatge a Twitter a l’abril: «Els veïns que ens hem quedat a Ciutat Vella aquesta Setmana Santa hem patit unes aglomeraci­ons de visitants insuportab­les. L’empresaria­t del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per a les veïnes ni per a l’activitat econòmica de proximitat». El cas és que el tema ja va ser debatut el novembre del 2021 en un ple a instàncies del grup d’ERC. El regidor republicà Miquel Puig, que, per cert, aquest divendres abandonarà oficialmen­t el consistori per anar-se’n a la Generalita­t, va abordar llavors la qüestió advertint que no es tractava de fomentar la turismofòb­ia, sinó de defensar la «qualitat de vida» dels barcelonin­s.

Llavors, es va aprovar limitar els grups a 15 turistes, i tot i que es parlava del centre, s’apuntava com una norma general. La proposició d’ERC va tenir el suport de Barcelona en Comú i el PSC, tot i que els socialiste­s van qüestionar que el consistori tingués competènci­es per prendre aquesta decisió, i van recordar que el Govern havia de donar-hi suport, i que l’havia rebutjat temps enrere.

El nombre de grups

 ?? Joan Cortadella­s ?? Diversos grups de turistes a la plaça de Sant Felip Neri, a Ciutat Vella.
Joan Cortadella­s Diversos grups de turistes a la plaça de Sant Felip Neri, a Ciutat Vella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain