El Periódico - Català

Shakira diu que ja ha pagat 90 milions a Hisenda

En el seu escrit de defensa, l’artista acusa el fisc espanyol de violar la seva intimitat. El fiscal li reclama vuit anys de presó per frau.

- J. G. ALBALAT

La cantant colombiana Shakira Mebarak va presentar ahir al jutjat el seu escrit de defensa en el qual assegura que ha pagat 104 milions d’euros en impostos arreu del món, dels quals 90 han sigut ingressats a la Hisenda espanyola. L’artista rebutja l’acusació d’haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros per la qual la fiscalia li reclama vuit anys de presó i al·ludeix que entre el 2012 i el 2014, el període investigat, no va superar els 183 dies per any de presència a Espanya requerits per tenir l’obligació d’abonar els impostos al nostre país, ja que el seu mode de vida és «itinerant» com a conseqüènc­ia dels seus compromiso­s internacio­nals.

L’escrit de defensa del seu advocat, Pau Molins, afirma que Shakira és una contribuen­t que sempre ha tingut una conducta fiscal «impecable» i que des d’un primer moment es va recolzar en assessors de primera línia com Price Waterhouse Coopers, alhora que destaca que no s’han presentat «evidències fefaents» que suportin les imputacion­s contra la cantant. L’artista de Barranquil­la afirma que se l’ha «perseguit acarnissad­ament en l’àmbit penal i mediàtic utilitzant mètodes inacceptab­les per atacar la seva reputació i forçar-la a arribar a un acord». La cantant ja ha ingressat a Hisenda el deute que se li reclama, més els interessos, més de 17 milions d’euros.

Fets «notoris i públics»

Shakira precisa en el seu escrit de defensa que, coincidint amb l’escolaritz­ació del seu fill gran a finals del 2014, va ser ella mateixa qui, «amb total transparèn­cia i bona fe», es va declarar resident fiscal al nostre país «en una mostra inequívoca» de la seva voluntat de complir totes les seves obligacion­s davant Hisenda. Segons la seva opinió, resulta «difícil» d’entendre que l’Agència Tributària estengui la seva reclamació fins a l’any 2011, quan aquell any la cantant va passar com a màxim un total de 60 dies a Espanya. En els anys posteriors va ser contractad­a per participar com a jurat en el programa The Voice, un projecte que li exigia la seva presència física als EUA amb el seu primer fill. Es tracta, remarca la cantant, de fets «notoris, públics i registrats amb nombrós material fotogràfic i audiovisua­l», recalca.

La defensa qualifica les seves estades a Espanya d’«esporàdiqu­es» per visitar el seu nòvio, el futbolista Gerard Piqué, de qui recentment s’ha separat. «Durant aquella primera fase no existia entre tots dos un compromís ferm i només podien veure’s aprofitant períodes vacacional­s o desplaçame­nts fugaços, ja fos a Barcelona o en altres llocs», aclareix.

Un altre element que permetria atribuir la residència fiscal al nostre país seria que Shakira tingués el centre d’activitat econòmica a Espanya. Però, segons remarca la cantant, el nostre país suposa només el 2% de l’origen dels seus ingressos mundials, mentre que el seu centre de negocis i interessos profession­als es troba principalm­ent als Estats Units. Aquesta dada, al seu parer, «mostra, una vegada més, l’escassa raonabilit­at de la persecució de la Hisenda espanyola, que inverteix abundants recursos públics en una causa en la qual no té indicis per sostenir una acusació». «En el meu cas, han vulnerat el meu dret a la intimitat i a la presumpció d’innocència, drets bàsics de qualsevol ciutadà», assegura Shakira, que al·lega que

La cantant ja ha ingressat el deute que se li reclama: 17 milions amb els interessos

«Hisenda ha recorregut a mètodes tan poc ortodoxos i inacceptab­les com el requerimen­t de dades privades a hospitals on demanava cita la cantant».

L’equip de Shakira explica com a exemple que l’acusació disposa de tots els pagaments realitzats amb una sèrie de targetes de crèdit pertanyent­s al seu equip i pròxims efectuats a Espanya per sumar dies de presència de Shakira en aquest país «sense tenir en compte que, en moltes ocasions, hi ha pagaments fets simultània­ment en diferents llocs del món» sense que l’artista es trobés físicament en aquests llocs. Per al judici, l’acusació ha citat a declarar com a testimonis desenes de persones, entre elles els veïns de l’edifici on vivia amb Gerard Piqué o «persones que van coincidir amb ella en escasses ocasions o que la van entrevista­r una sola vegada», incideix la cantant.

 ?? Shannon Stapleton / Reuters ?? Shakira, durant la seva actuació en la final de la Superbowl del 2020.
Shannon Stapleton / Reuters Shakira, durant la seva actuació en la final de la Superbowl del 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain