El Periódico - Català

Un Boss rearmat i enfortit

- JORDI BIANCIOTTO

¿Quin Springstee­n veurem aquest cap de setmana a Barcelona? Possibleme­nt serà el Bruce de sempre, potser encoratjat davant la consciènci­a que donen els 73 anys

Els accessos a l’Estadi Olímpic concentren des de fa dies els fans més ansiosos i corren indicis que ens parlen de la importànci­a de l’esdevenime­nt: l’anunciada assistènci­a a Montjuïc de l’expresiden­t nord-americà Barack Obama i del cineasta Steven Spielberg. La visita de Bruce Springstee­n agafa forma de refugi emocional, set anys després de l’última vegada i havent encaixat en el camí una pandèmia i diverses calamitats a escala global.

És l’hora, per fi, del finalment batejat amb un breu 2023 Tour, ruta que el Boss ha estat cancel·lant una vegada i una altra des del 2020, i que el porta amb 73 anys, acompanyat per una E Street Band ampliada (amb metalls i cors) i amb tres discos de recent factura sota el braç. Es preveu que només un, Letter to you, tingui una presència significat­iva en els concerts d’aquesta nit i diumenge: quatre peces –Ghosts, I’ll see you in my dreams, Last man standing i la titular– han sonat en cadascun dels 28 concerts de la recent gira nord-americana. Cançons que segueixen una temàtica de fons, l’enfrontame­nt amb la nostra mortalitat, simbolitza­t per la reflexió arran de la mort de George Theiss, col·lega de la seva banda juvenil The Castiles, que deixa el Boss com a últim superviven­t d’aquells llunyans glory days.

¿Quin Springstee­n veurem aquest cap de setmana a Barcelona? El de sempre, potser rearmat i encoratjat davant aquesta consciènci­a de la brevetat dels dies. El Bruce titànic com a frontman, capaç d’interpreta­cions profundes i motivades, prest a la diversió quan arriba l’hora de tiberis com Rosalita (come out tonight) i Tenth

sobre la brevetat dels dies. El músic nord-americà recala de nou a la capital catalana després d’haver cancel·lat la visita unes quantes vegades per diferents raons.

avenue freeze-out. Si és el cas: com sabem, els repertoris del ‘Boss’ sempre estan subjectes a canvis, i més si parlem del salt conceptual que suposa passar d’una gira nord-americana de pavellons a una d’europea d’estadis.

Però, pel que es va veure en el tram americà (aquest diari va assistir al xou al Madison Square

Garden de Nova York), el disc més citat del repertori resulta que és Born to run (1975), amb cinc i fins i tot sis de les vuit cançons, incloent-hi, per ara només una vegada, un majestuós Jungleland que obre la tanda de bisos. Ascendent dels setanta a qui s’ha de sumar les tres cites, fins ara fixes, del segon disc, The wild, the innocent & the E Street shuffle (1973): Kitty’s back, The E Street shuffle, totes dues amb les seves cadències jazz-swing, i l’esmentada gresca de Rosalita. En canvi, The river (1980), el leitmotiv de la gira del 2016-2017, passa a un pla inferior i la composició titular no ha sigut interpreta­da fins ara en cap concert. Però quan menys t’ho esperes salta la sorpresa: certes nits, excepciona­lment, Bruce ha repescat peces com Brilliant disguise’, It’s hard to be a saint in the city Local hero.

Nits capturades

iEn total, solen ser 26 o 27 cançons desplegade­s al llarg d’unes dues hores i tres quarts, sense pausa d’intermedi i amb escassos parlaments. Tant Bruce com alguns dels seus E streeters (que se sàpiga, Nils Lofgren, Steve van Zandt, Soozie Tyrell i Jake Clemons) arriben després d’haver-se anotat episodis de covid-19 les últimes setmanes, però llestos per a revista.

Nits springstee­nianes, les de l’Estadi, que són les úniques d’aquest any a Espanya (tot i que es preveu que la gira continuï el 2024), i que quedaran gravades no només en la memòria dels assistents, sinó també en registres fonogràfic­s: seguint el costum implantat pel Boss fa uns anys, els dos xous es gravaran i es posaran a la venda a la seva web oficial, tant en streaming com en CD.

 ?? Manu Mitru ?? Cua per accedir a l’Estadi Olimpic, lloc on aquesta nit actua Bruce Springstee­n, dilluns passat.
Manu Mitru Cua per accedir a l’Estadi Olimpic, lloc on aquesta nit actua Bruce Springstee­n, dilluns passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain