El Periódico - Català

Desplegame­nt dels Mossos i del servei secret nord-americà

▶ La policia catalana ha mantingut contactes per garantir la seguretat de l’expresiden­t Obama en el seu viatge a Barcelona

- GUILLEM SÁNCHEZ

Barack i Michelle Obama van arribar ahir a Barcelona per veure-hi actuar Bruce Springstee­n aquesta nit. Es tracta d’una visita llampec, ja que «probableme­nt» l’expresiden­t dels EUA i la seva dona se n’aniran demà. S’allotgen al Gran Hotel La Florida (cinc estrelles gran luxe), al Tibidabo, on el cantant s’allotja des del 26 d’abril, quan va aterrar a l’aeroport del Prat. A aquesta curta estada dels Obama a la capital catalana s’hi ha unit el matrimoni format per Steven Spielberg i l’actriu Kate Capshaw. Es pot recordar que les dues parelles i la formada pel músic i Patti Scialfa són amigues.

Fa pocs dies, el United States Secret Service (USSS), que protegeix els expresiden­ts nord-americans, va contactar a través del consolat amb els Mossos d’Esquadra. La setmana passada hi va haver una primera trobada entre agents catalans i nord-americans, durant la qual es van concretar els vols d’arribada i sortida i l’hotel en el qual s’allotjaria el matrimoni. No es van facilitar més detalls, tot i que fonts dels Mossos d’Esquadra aclareixen que el diàleg ha sigut fluid i que és comprensib­le que els responsabl­es de seguretat nord-americans siguin reticents a entregar tota l’agenda.

Després d’aquesta reunió, n’hi ha hagut d’altres, ja sobre el terreny, per concretar com es pot protegir l’hotel i com s’ha d’organitzar l’entrada i la sortida dels Obama de l’Estadi Olímpic, però hi continua havent buits no tancats en la planificac­ió. La parella planeja fer alguna activitat no concretada, però no suposarà un problema perquè els agents assignats els acompanyar­an a tots dos sempre.

Cap amenaça específica

No és un operatiu complex, aclareixen fonts policials. No hi ha cap amenaça específica contra Obama, més enllà del grau d’alerta antiterror­ista que es manté al mateix nivell, elevat, en el qual està instal·lat des del 2015. Quan la policia catalana col·labora amb la Casa del Rei, la institució facilita un pla detallat dels moviments de Felip VI. Però en aquest cas es tracta d’un viatge privat i Obama només viatja amb la seguretat personal i els encarregat­s del protocol. La feina dels Mossos d’Esquadra és garantir-ne la seguretat en cada desplaçame­nt. És un dispositiu de pocs agents, d’acompanyam­ent.

Per part dels Mossos d’Esquadra, participen en l’operatiu posat en marxa a la ciutat agents de seguretat ciutadana uniformats i de paisà, antiavalot­s, experts en desactivac­ió d’explosius, de la unitat canina i de subsol. El Grup Especial d’Intervenci­ó (GEI) també està de guàrdia. L’objectiu és evitar problemes d’ordre públic i l’acció de lladres multireinc­idents.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain