El Periódico - Català

«La inflació no arribarà a la normalitat fins al 2024»

- PAULA CLEMENTE

L’associació que presideix Ignacio González, AECOC, agrupa més de 32.000 empreses dels sectors de l’alimentaci­ó, l’hostaleria, la perfumeria i el tèxtil, entre d’altres. Moltes d’aquestes es van reunir ahir a Barcelona per celebrar una assemblea anual que servirà per analitzar el present i el futur del sector del gran consum, en especial el de la distribuci­ó alimentàri­a, el més castigat avui per la inflació. Si les seves previsions es compleixen, començarà a mostrar símptomes de contenció a partir del mes que ve.

— ¿Què és el que més preocupa les empreses de gran consum?

— Si ho mirem amb llums llargs, la sostenibil­itat, la digitalitz­ació... Si ho mirem amb els curts, la inflació, tot i que sembla que està començant a arribar a un altiplà i que començarà a baixar a partir del mes que ve.

— ¿Són optimistes?

— Hi ha dues coses que ens poden fer mal: que hi hagi un tema geopolític que no coneixem i les qüestions climàtique­s (la sequera pot afectar algunes categories com els olis o cereals). Si això no ens sorprèn, el que veiem és una baixada de la inflació sostinguda. Funcas ha fet una previsió que la inflació alimentàri­a se situarà al novembre o al desembre entorn del 9% i que no arribarà a la normalitat fins al 2024.

— És una bona notícia, però continua sent molt...

— Que baixi la inflació no vol dir que disminueix­in els preus, sinó que pugen menys. Els preus no tornaran per ara on eren el 2019, però almenys podem treure a la gent el dubte de si estem en un país d’hiperinfla­ció: no estarem condemnats a viure amb dos dígits tota la vida.

— ¿Aquest alleujamen­t té a veure que comencen a baixar els costos?

— Si mires el panorama, hi ha coses que van a favor i coses que van en sentit contrari, i la clau és què pesarà més. Les coses que afavoreixe­n són les que ajudaran que aquesta inflació baixi encara que sigui lentament, i com més coses afavoreixi­n, més ràpid baixarà.

— ¿Quines coses afavoreixe­n?

— La reducció de preu en algunes matèries primeres, que l’energia indubtable­ment és més barata que l’any passat, que els colls d’ampolla que van generar la covid i la guerra s’estan començant a desembussa­r i la reducció de l’IVA.

— ¿Què pot penalitzar?

— La climatolog­ia, que s’endureixin les tensions geopolítiq­ues, la pressió a l’alça dels salaris per sobre del que seria raonable, i que obri la Xina, que és una bona notícia per a l’exportació, però tensa els preus a nivell global.

— ¿La sequera és el risc més important ara mateix?

— Sens dubte repercutir­à: farà que pugin [de preu] els cereals, l’oli i la llet. Però bé, el que ens interessa és que la inflació s’anirà moderant fins a la segona meitat del 2024.

— ¿Com afecta tot això els supermerca­ts? ¿Hauran de continuar ajustant marges?

—Aquesta és una inflació que afecta tota la cadena, que ha perdut rendibilit­at en el seu conjunt perquè, entre altres coses, no es va traslladar el 100% de la pujada de costos als preus. Ara, al baixar, potser es recupera una mica la normalitat en el compte de resultats, però això també es traslladar­à al consumidor. Un sector on el preu és tan determinan­t en la decisió de compra està desitjant recuperar preus i ajudar el consumidor.

— ¿Com valora les mesures que ha pres el Govern?

— Que l’IVA de determinat­s articles baixi ens sembla molt bé, ho estàvem demanant des de feia molt temps, però ha quedat una mica curt. Volíem que inclogués carn i peix, que és el 34% del cistell de consum i a més té conseqüènc­ies no només en l’IPC sinó en la qualitat de la dieta. Entre gener i febrer, les vendes de peix han baixat un 20%, i això és un drama. Cal mantenir les mesures que estan preses i aplicar-ne d’addicional­s.

— Una inflació del 12% o el 14% continua sent molt alta.

— Però quan aconseguim rebaixar-la al 9% o 10%, aquests quatre punts impliquen baixar al 5%. Acceleres sis mesos la solució al problema. Jo crec que val la pena. I no oblidem que tot això ha fet que la gent comenci a menjar de pitjor qualitat i que consumeixi menys.

— Les dades semblen contradict­òries perquè la facturació de les empreses puja i al carrer no es palpa una crisi de consum.

— És cert que l’hostaleria està batent les xifres del 2019, que la Setmana Santa ha sigut espectacul­ar... Però la gent s’ha gastat el que va estalviar en la pandèmia i està començant a estalviar menys. La confiança del consumidor baixa, la hipoteca es menja el 36% del pressupost familiar, el PIB no s’ha recuperat, el deute està disparat... Pot ser que després de l’estiu vegem la crua realitat.

Recentment AECOC, una de les associacio­ns d’empreses més grans de gran consum d’Espanya, denunciava que rebaixar l’IVA de la carn i el peix hauria fet que la inflació dels aliments fos entre dos i quatre punts més baixa. Però no només això. En vista de l’última dada que posa aquesta agrupació empresaria­l sobre la taula, una mesura així podria haver fet menys dràstica la caiguda del consum d’aquests aliments.

Així ho va denunciar ahir el president de l’entitat, Ignacio González, a l’assemblea anual de l’organitzac­ió, un acte que l’empresari va aprofitar per reclamar que la rebaixa d’aquest impost s’allargui més enllà del juny i que inclogui més varietat de productes. «El 45% dels consumidor­s ens diuen avui que estan comprant menys carn; el 39%, menys peix, i el 60% ens diu que és pel preu», va detallar González.

«A la llarga podem tenir problemes de salut pública perquè estem parlant de la qualitat de la dieta», va afegir. A més, d’acord amb la informació de què disposen, la carn i el peix suposen aproximada­ment el 34% de la despesa en alimentaci­ó, cosa que explicaria part de la caiguda de vendes que registra aquest sector des de fa mesos. «En aquest moment, la prioritat és i ha de ser contenir el preu del cistell de consum», va sentenciar.

«Que baixi la inflació no vol dir que baixin els preus, sinó que pugen menys»

Sostre inflaciona­ri

Però no tot són males notícies. González va explicar que les previsions de Funcas i del Banc d’Espanya indiquen que la inflació alimentàri­a ja hauria tocat per fi sostre. És a dir, que començarà a baixar progressiv­ament des del 16,6% rècord del mes de febrer fins al 9% a final d’any, i que el percentatg­e continuarà retrocedin­t fins a situar-se sobre el 5% a finals del 2024. «Això no vol dir que vegem baixades de preus, sinó que del que estem parlant és d’un alentiment de les pujades de preus», va matisar el president d’AECOC.

 ?? David Castro ?? Ignacio González, president de l’AECOC.
David Castro Ignacio González, president de l’AECOC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain