El Periódico - Català

El Sabadell guanya el 4% menys afectat per l’impost del Govern a la banca

▶ L’entitat va obtenir 205 milions d’euros entre el gener i el març, amb una caiguda del 4% respecte al mateix període de l’any passat

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El Sabadell va guanyar 205 milions entre el gener i el març, amb una caiguda del 4% respecte al mateix període de l’any passat deguda, fonamental­ment, a l’impost a la banca impulsat pel Govern. Sense el gravamen, que li va costar 157 milions (és anual, però es paga un cop en el primer trimestre), el benefici hauria sigut de 361 milions, el 69,4% més. Els resultats van ser rebuts ahir pel mercat amb una pujada de l’1,82% de la seva acció en borsa.

Com els seus principals rivals, el banc ha recorregut el gravamen davant la justícia, però també com ells, ha optat per no continuar carregant-hi públicamen­t en contra. «Tot el que s’havia de dir sobre l’impost ja s’ha dit», va afirmar ahir el conseller delegat, César González-Bueno.

El banquer també es va afegir als seus homòlegs a l’hora de descartar una guerra per captar dipòsits i preveure una «adaptació progressiv­a» (és a dir, lenta i moderada) dels tipus d’interès dels esmentats productes d’estalvi, una alça que «arribarà a tothom» malgrat haver començat en els segments en què hi ha «més pressió» (empreses i particular­s de rendes altes). En aquest sentit, va assegurar que la tempesta bancària de fa unes setmanes «no s’ha notat gens», si bé va provocar «preguntes» de grans empreses i grans patrimonis clients, així com «més focus» en la liquiditat.

La caiguda dels dipòsits de l’1,1% respecte al desembre, en aquesta línia, la va desvincula­r de les turbulènci­es i la va atribuir al comportame­nt estacional de les empreses i a un repagament més elevat de les hipoteques i més despesa en consum de les famílies per l’alta inflació. El marge d’interessos del grup (ingressos per la diferència entre els diners cobrats pels crèdits i els pagats pels dipòsits) va pujar un notable 28,3% fins al març gràcies a l’alça dels tipus de referència.

Tribut distorsion­ador

L’impost va fer que els ingressos totals pugessin només un 2%, però la contenció de les despeses (0,7%) i de les provisions per afrontar pèrdues (4%) va fer que el resultat abans d’impostos pugés el 7,1%. El fet que el gravamen a la banca no sigui fiscalment deduïble explica que el benefici final tingués el descens del 4%.

La rendibilit­at sobre el capital del banc hauria sigut de l’11,4% sense l’impost, però tot i així s’ha quedat en el 9,9%, per sobre del 6% que preveia el pla estratègic, i el banc estima que es mantindrà al voltant d’aquests nivells la resta de l’exercici. El capital es va situar en el 12,78% i la morositat continua estable en el 3,52%. La filial britànica TSB va guanyar 53 milions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain