El Periódico - Català

El BBVA obté un 39,4% més de benefici gràcies als guanys a Mèxic i Turquia

▶ El banc va guanyar els tres primers mesos de l’any 1.846 milions d’euros i les seves accions van pujar ahir un 3,11% a la borsa, el segon increment més gran de l’Ibex 35

- P. A.

El BBVA va guanyar 1.846 milions d’euros entre el gener i el març, un 39,4% més que en el mateix període de l’any passat malgrat l’impost a la banca impulsat pel Govern. Així, el gravamen li va costar 225 milions d’euros (és anual però es paga en el primer trimestre) i va reduir el seu resultat a Espanya (un 9,5%, als 541 milions), però es va veure més que contrarest­at pel fort increment dels beneficis a Mèxic, el seu principal mercat (65,4%, fins als 1.285 milions) i, en menor mesura, per la recuperaci­ó de Turquia (va guanyar 277 milions, davant les pèrdues de 76 milions de fa un any).

Les seves accions van pujar ahir un 3,11% en borsa, el segon increment més gran de l’Ibex 35. El seu conseller delegat, Onur Genç, va anunciar que «atesa la bona evolució» del negoci, el banc millorarà els objectius financers a llarg termini que va anunciar el novembre del 2021, una revisió que probableme­nt tindrà lloc al juny o el setembre. L’executiu turc va negar que això sigui contradict­ori amb les apel·lacions a la prudència dels supervisor­s davant la recent tempesta financera.

«Nosaltres som també prudents, però el nucli del nostre negoci ho està fent molt bé, guanyant quota de mercat sense que es deteriori el cost del risc (provisions) per sobre de les nostres previsions», va justificar.

Turbulènci­es controlade­s

Genç va limitar les turbulènci­es financeres a «alguns casos molt aïllats», amb referència al Silicon Valley Bank nord-americà i el Credit Suisse suís, i va defensar que els seus problemes «no poden passar» a la zona euro. Com tots els seus competidor­s, el conseller delegat també va descartar una pujada ràpida del tipus dels dipòsits «a curt termini», atesa l’elevada liquiditat que té la banca espanyola en un escenari en què a més el crèdit està caient com a efecte de la política monetària, «amb la qual cosa la necessitat de pagar pels dipòsits és més baixa».

També com altres bancs, el BBVA va perdre 7.000 milions en dipòsits a Espanya respecte al desembre, però ho va atribuir a factors estacional­s, el moviment a fons d’inversió i el pagament avançat d’hipoteques.

El marge d’interessos del grup bancari (ingressos bàsics per la diferència entre allò cobrat pels crèdits i allò pagat pels dipòsits) va pujar un notable 43,1% fins al març gràcies a l’alça dels tipus de referència i del crèdit (9,8%). L’impost a la banca va reduir la millora dels ingressos totals al 29%, però el menor creixement de les despeses (25,4%) va permetre que el resultat brut millorés el 31,9%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain