El Periódico - Català

El Congrés aprova la llei de vivenda que limita el lloguer en plena precampany­a

▶ El PSOE i Unides Podem, amb el suport d’ERC, EH Bildu, Més País i Compromís, tiren endavant una de les mesures estrella de la legislatur­a

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

El 25 d’octubre del 2020 a la matinada en el si del Govern de coalició es negociaven els primers Pressupost­os de l’aliança PSOEUnides Podem. A escasses hores que els socialiste­s volguessin aprovar el projecte pressupost­ari al Consell de Ministres, els morats es van plantar. Aquella nit, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, mà a mà, van desencalla­r la negociació amb el compromís d’impulsar una llei de vivenda. 913 dies després el Congrés, en una ajustada votació, va aprovar la primera normativa de vivenda de la història d’Espanya que permetrà limitar el preu dels lloguers.

PSOE i Unides Podem, amb el suport d’ERC, EH Bildu, Més País i Compromís –176 vots favorables– van aconseguir tirar endavant una de les lleis estrella de la legislatur­a i que, sense cap dubte, es troba entre les cinc normes que més maldecaps ha portat al Govern. Després de gairebé un any i mig de negociacio­ns en el si de l’Executiu i pràcticame­nt el mateix temps a la Cambra baixa, la llei fa un dels seus últims passos a les portes dels comicis autonòmics i locals del 28-M. Aquest argument, el de l’«electorali­sme», el van esgrimir diverses formacions, entre les quals el PP, Vox, Cs i altres grups minoritari­s per votar en contra. També s’hi van oposar, tot i que al·legant invasió de competènci­es autonòmiqu­es, el PNB, Junts i el PDECat. En total, 167 no. Tan sols hi va haver una abstenció, la del BNG. Tot i això, l’acord que va tancar el Govern

de coalició amb els republican­s catalans i la formació abertzale fa dues setmanes ha donat via lliure a la norma.

A més, la seva aprovació coincideix amb els continus anuncis del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, sobre la creació d’un total de 113.000 vivendes públiques els pròxims anys. «Amb aquesta llei de vivenda, amb les palanques que es reconeixen legislativ­ament i amb tot l’impuls que donarem a la promoció de vivenda pública crec que podem canviar el paradigma i convertir el que avui és un bé de luxe en un bé de primera necessitat», va sentenciar Sánchez després d’aprovar-se la norma.

L’autoria de la norma

Les dues formacions del Govern van intentar reivindica­r la norma com a pròpia. Tant la ministra de Transport, Raquel Sánchez, com la responsabl­e de Drets Socials, Ione Belarra, principals negociador­es de la llei, van aplaudir l’èxit. «És una llei d’esperança per als joves» que converteix la vivenda en «el cinquè pilar de l’Estat de benestar», va asseverar la dirigent socialista. A més, va recalcar que es tracta d’un text legislatiu «sòlid jurídicame­nt», que «respecta el marc de les competènci­es de les comunitats autònomes» i que «no va en contra de ningú».

No ho va veure de la mateixa manera la secretària general de Podem. «Avui perden la banca, els voltors i els fons d’inversió, i guanyen la gent, els inquilins i inquilines que tenen una hipoteca. Han sigut anys de treball molt dur, però que ningú s’equivoqui; avui no acaba res», ha sentenciat Belarra des de la tribuna del Congrés.

 ?? José Luis Roca ?? Pedro Sánchez i Raquel Sánchez es feliciten, ahir al Congrés.
José Luis Roca Pedro Sánchez i Raquel Sánchez es feliciten, ahir al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain