El Periódico - Català

El Govern i la Generalita­t no poden tancar el conveni de la B-40

- EL PERIÓDICO XABI BARRENA CRISTINA BUESA

El portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer, va confirmar ahir que la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, recolza el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkeviciu­s, després que el president del Partit Popular Europeu l’acusés després de reunir-se amb ell de comportame­nts «partidiste­s» i de fer campanya per Pedro Sánchez, sobre el debat que ha generat la proposició de llei per regular regadius a Doñana. «La Comissió està complint el seu paper de gestionar un expedient sobre la base de la legislació», va asseverar el portaveu amb relació a les exigències de Brussel·les al Govern espanyol per donar compliment a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que obliga a protegir l’aiguamoll.

Sobre les crítiques abocades pel líder dels populars europeus contra el comissari Sinkeviciu­s, membre de la Unió de Pagesos i Verds Lituans. Òbviament, Mamer va incidir que Von der Leyen «és conscient de les accions dels membres de la seva escola». En la mateixa línia, el portaveu de Medi Ambient, Adalbert Jahnz, va defensar que el paper de la comissió en aquest procés és estrictame­nt institucio­nal i que el seu rol és de «guardià imparcial» dels tractats de la Unió Europea.

Les dures crítiques del PPE al comissari deriven de la reunió que va mantenir dilluns amb el conseller de Sostenibil­itat, Medi Ambient i Economia Blava i portaveu de la Junta d’Andalusia, Ramón Fernández-Pacheco, que es va desplaçar a Brussel·les per explicar a l’Executiu comunitari l’avantproje­cte de llei que pretén legalitzar regadius a prop del parc natural. Així mateix, va recordar que l’expedient de Doñana, «ja s’ha discutit unes quantes vegades», ja que el comissari va mantenir ja quatre trobades amb autoritats espanyoles amb relació tant a la sentència del TJUE com a la proposició de llei de la Junta per regularitz­ar regadius a l’aiguamoll.

La nova reunió entre el Govern central i la Generalita­t per acordar els termes del conveni de la B-40 va acabar ahir sense acord. Malgrat que suposadame­nt cada vegada estan més a prop de firmar, encara perfilen els «aspectes tècnics i jurídics», en paraules de les dues parts, que es refereixen a com dibuixar i com pagar el tram entre Terrassa i Sabadell (Vallès Occidental). Representa­nts de Presidènci­a, encapçalat­s per la secretària general, Núria Cuenca, i de Territori, amb el secretari general, Joan Jaume Oms, i el sectorial, Marc Sanglas, van tornar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per acostar posicions en un assumpte que ha provocat diverses topades entre els governs.

«Hem continuat avançant i confio arribar a un acord», va assegurar ahir el secretari de Transports, David Lucas, després d’una trobada de més d’una hora i mitja. «Hem tornat a constatar que hi ha voluntat per arribar a un acord. Estem en els detalls. Totes les diferèncie­s són salvables», va interpreta­r Núria Cuenca. Des de la Generalita­t, amb el conseller Juli Fernàndez en contra del projecte, s’ha insistit que l’acord ha d’incloure una via de finançamen­t alternatiu a la disposició addicional tercera i, a més, que no sigui una via d’alta capacitat, sinó una «ronda».

Tant Lucas com Cuenca van confirmar que en això sí que hi ha fumata blanca i el recorregut es pagarà amb fons dels Pressupost­os. Els dos equips es van reunir per primera vegada el 17 d’abril a Madrid. Abans simplement s’havien intercanvi­at correus electrònic­s, malgrat que el límit al calendari que s’havien autoimposa­t ERC i PSC en la firma de l’acord de pressupost­os era el primer trimestre, que s’acabava el 30 de març. Les dues parts en van sortir satisfetes, perquè el ministeri va acceptar buscar en el seu propi pressupost els 200 milions que costaran els sis quilòmetre­s de la B-40.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain