El Periódico - Català

El ‘premier’ d’Ucraïna defensa «la nova etapa» amb la Xina

▶ Xmihal afirma a Roma que el recent contacte entre Xi i Zelenski és un «bon inici», però no confirma si l’acceptaria com a mediador

- IRENE SAVIO

El primer ministre d’Ucraïna, Denís Xmihal, es manté enrocat en els seus arguments però sense renunciar a mantenir la porta oberta al màxim nombre d’aliats possible. Sense confirmar si Kíiv acceptaria una eventual mediació de la Xina en un possible procés de pau, va afirmar ahir que els recents gestos de Pequín són «un bon inici». I, a les preguntes sobre les propostes del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, va agrair els «esforços», però va suggerir que la seva visió no és el camí correcte.

Xmihal va celebrar, en un acte a Roma després de dos dies de visita a la capital italiana per parlar de la reconstruc­ció del seu país, la recent conversa entre els presidents de la Xina, Xi Jinping, i Ucraïna, Volodímir Zelenski. «Obre una nova etapa en les relacions» entre els dos països, va afirmar. «Ahir (per dimecres) hi va haver una conversa telefònica molt productiva entre els dos presidents. (…) Estic convençut que és un bon inici per al desenvolup­ament positiu de les nostres relacions en el futur», va afegir.

Però, quant a la naturalesa dels intercanvi­s amb la delegació xinesa que viatjaria a Ucraïna segons s’ha anunciat, es va negar a donar una resposta. En canvi, va insistir –com ha fet reiteradam­ent Zelenski els últims mesos– que el seu Govern condiciona qualsevol negociació a la devolució de tots els territoris ocupats (incloent-hi Crimea).

Una pau estable

«Tenim el nostre propi camí cap a la pau, la fórmula Zelenski. Sabem perfectame­nt el que és l’alliberame­nt d’Ucraïna», va afirmar, responent a aquest diari. «Tots els territoris dins de les fronteres del 1991 han de ser lliures. La seguretat ha d’estar garantida per estructure­s internacio­nals. Només així estarem segurs de tenir una pau estable, justa i duradora», va advertir, el mateix dia que el Kremlin es va expressar positivame­nt sobre l’intercanvi amb Pequín. Quan li van preguntar sobre el pla de Lula, les paraules del polític ucraïnès van ser més taxatives. «Faré un exemple simple», va començar dient. «Si al vostre apartament hi entra una banda de criminals, que volen matar-vos a vosaltres i als vostres fills i apropiar-se de casa vostra, ¿discutireu i firmareu la pau amb aquests bandits?», va preguntar a un grup de correspons­als de mitjans estrangers acreditats a Roma.

«En primer lloc, aquests bandits han de sortir de casa teva, llavors potser podríem discutir els principis de la coexistènc­ia pacífica amb ells», va continuar. Tot i així, va agrair «els esforços del poble brasiler i del president del Brasil en el seu desig d’ajudar el poble ucraïnès en la seva lluita».

No va ser l’únic dard de la compareixe­nça. Dies després que Polònia i Hongria anunciessi­n el seu veto a les importacio­ns de productes agrícoles ucraïnesos, Xmihal va assenyalar la importànci­a que tots els corredors es mantinguin oberts. I, quant a la participac­ió de Rússia en l’acord del gra que compta amb la mediació de l’ONU, va afirmar que s’espera el «suport de tots els socis» d’Ucraïna.

«Tenim el nostre propi camí cap a la pau, la fórmula Zelenski», assegura el dirigent ucraïnès

El futur ingrés a l’OTAN

 ?? Guglielmo Mangiapane / Reuters ?? Denís Xmihal, primer ministre d’Ucraïna, durant la conferènci­a de premsa, ahir a Roma.
Guglielmo Mangiapane / Reuters Denís Xmihal, primer ministre d’Ucraïna, durant la conferènci­a de premsa, ahir a Roma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain