El Periódico - Català

Els aliats entreguen 230 tancs i 1.550 blindats

OTAN

- SILVIA MARTINEZ

El 98% dels vehicles de combat promesos pels països de l’Aliança Atlàntica a Ucraïna ja estan en mans de Kíiv. Ho va confirmar ahir el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, durant una compareixe­nça al quarter general aliat a Brussel·les en la qual va anunciar un enviament militar «sense precedents» de més de 1.550 vehicles blindats, 230 tancs i altres equips, incloses grans quantitats de munició, a més de l’entrenamen­t i equipament de nou brigades blindades noves. «Això posarà Ucraïna en una posició sòlida per continuar recuperant el territori ocupat».

Stoltenber­g, que la setmana passada va visitar Kíiv per primera vegada des de l’inici de la invasió, va anunciar que la intenció del grup de contacte de Ramstein, coordinat pels EUA, és continuar proporcion­ant el material militar que necessitin. «Hem entregat sistemes moderns de defensa antiaèria, sistemes digitals avançats, un gran nombre de vehicles blindats, incloent-hi carros de combat i d’altres tipus. Això proporcion­a als ucraïnesos nou brigades ben entrenades, ben equipades i ben dotades de personal», va dir després de reunir-se amb el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel. Espanya va anunciar que sis carros de combat Leopard 2A4 arribaran aquesta setmana a Ucraïna.

I més encara. La cimera de l’OTAN a Vílnius, el juliol que ve, és el moment en què el Govern ucraïnès espera que li donin una resposta sobre quan Ucraïna podrà ingressar en aquesta organitzac­ió, va dir. «L’Exèrcit ucraïnès és avui un exèrcit estàndard de l’OTAN, segueix els seus principis i utilitza les seves armes», va argumentar, per després afegir que estan «demanant ajuda a tots els socis, incloent-hi Itàlia i Espanya, per promoure aquest procés».

El polític ucraïnès va concloure així una jornada iniciada amb una trobada amb el papa Francesc, amb qui ja s’havia reunit el 2021. A ell, segons va explicar, li va demanar ajuda per aconseguir la restitució dels «nens portats per la força» per Rússia durant el conflicte. Així mateix, va tornar a convidar Francesc al seu país, un desig que el Pontífex va dir diverses vegades que es complirà només quan també pugui viatjar a Rússia. Una cosa que no sembla estar de moment en els plans més immediats del Vaticà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain