El Periódico - Català

Putin entra a la campanya electoral de Turquia per recolzar Erdogan

▶ El líder rus apareix per videoconfe­rència en l’obertura de la primera central nuclear turca

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER

El president rus, Vladímir Putin, va escenifica­r ahir el seu suport al seu «amic» i homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per a les pròximes eleccions presidenci­als i parlamentà­ries, que se celebraran en dues setmanes, el 14 de maig. Putin i Erdogan, que s’havien de trobar personalme­nt ahir en la cerimònia d’inauguraci­ó de la primera planta nuclear turca, la central d’Akkuyu, construïda per Rússia, es van haver de resignar a parlar per videoconfe­rència en l’acte, després que el president turc patís una infecció estomacal que l’ha obligat a suspendre la majoria dels actes de campanya que tenia programats per a aquesta setmana. «Aquest és el projecte més gran de la nostra història conjunta –va dir Putin des de Moscou. Vull remarcar que aquest projecte reforça la nostra cooperació i germandat, basada en el nostre benefici mutu i les relacions amistoses entre veïns de les quals gaudim. A més, hem pogut aprofundir durant les converses en la nostra relació comercial i econòmica, i hem arribat a diversos acords.» La nova central nuclear d’Akkuyu, explica Turquia, aportarà, quan estigui acabada, prop del 10% del total d’electricit­at que el país anatoli requereix anualment. Això sí, no s’espera que la planta estigui acabada abans del 2028.

«El nostre país ha ascendit a la lliga de les potències nuclears del món», va dir Erdogan –des del palau presidenci­al– durant la cerimònia. Quan parla en públic, l’estil del president turc és inconfusib­le: el seu to, agilitat de paraula i moviments l’han convertit, als 69 anys, en el líder turc que més temps ha estat en el poder en la història de la República de Turquia, que aquest 2023 celebra el centenari.

«Felicitats»

Aquesta vegada, però, el discurs va ser diferent: Erdogan, des de dimarts, té una infecció estomacal, ha explicat el Govern, que l’ha apartat dels actes públics. Durant el discurs, el president va parlar sense moure’s ni gesticular, recitant un text com un estudiant que llegeix en veu alta a classe, que espera que l’atenció passi cap a un altre.

Va ser Putin, a l’altre costat de la videoconfe­rència, que es va mostrar més emfàtic. «El senyor Erdogan i el seu Govern han fet un gran servei a l’economia turca, i aquesta central nuclear ho demostra. Vostès saben complir molt bé els objectius que es proposen, i vostè, senyor president, li dona una enorme importànci­a al desenvolup­ament dels seus ciutadans. El felicito de veritat», va dir el president rus.

El 14 de maig, Erdogan s’enfrontarà al repte més difícil dels seus més de 28 anys de carrera política: unes eleccions presidenci­als i parlamentà­ries que, segons la gran majoria de les enquestes, el president del país perdrà contra una oposició cada cop més forta i reunida darrere d’un candidat, Kemal Kiliçdarog­lu, que representa tot el contrari a allò que Erdogan busca ser.

«Vull remarcar que el projecte reforça la nostra cooperació i germandat», afirma el president de Rússia

 ?? M. Nureldin Abdallah / Reuters ?? Un motocarro passa davant els edificis destruïts pels combats a prop del mercat central de Khartum.
M. Nureldin Abdallah / Reuters Un motocarro passa davant els edificis destruïts pels combats a prop del mercat central de Khartum.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain