El Periódico - Català

El Sudan viu intensos combats a Khartum i Darfur malgrat la treva

▶ Continua l’èxode de ciutadans amenaçats pels sagnants enfrontame­nts al país

- EL PERIÓDICO

Els combats mortífers entre els paramilita­rs i l’Exèrcit van entrar ahir en el seu tretzè dia al Sudan, amb la capital Khartum i la regió de Darfur sumides ara en un caos de bombardejo­s malgrat l’alto el foc. Avions militars sobrevolen els suburbis del nord de Khartum, on les tropes dels dos generals que es disputen el poder intercanvi­en trets de metrallado­res i armes pesants, segons van declarar testimonis a France Press, malgrat la treva de 72 hores iniciada dimarts amb la mediació dels Estats Units i l’Aràbia Saudita. El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, va assegurar que els Estats Units treballen «activament» amb els generals enfrontats en una guerra al Sudan per prolongar el fràgil alto el foc que està a prop d’expirar. Abans d’aquesta última treva, nombrosos intents de silenciar les armes han fracassat des que va començar el conflicte, el 15 d’abril, entre l’Exèrcit del general Abdel Fattah alBurhane i les temudes Forces de Suport Ràpid (RSF, en les sigles en anglès) paramilita­rs del general Mohamed Hamdane Daglo. Dimecres a la nit, l’Exèrcit va anunciar que havia acceptat enviar un representa­nt a Juba, capital del veí Sudan del Sud, per mantenir converses amb les RSF «a iniciativa de l’IGAD», el bloc regional de l’Àfrica Oriental. Burhane va dir que estava d’acord a discutir una extensió de la treva de 72 hores, que havia d’acabar ahir a la mitjanit i que van ser àmpliament ignorada.

Víctimes infantils

Segons el Ministeri de Sanitat sudanès, almenys 512 persones han mort i 4.193 han resultat ferides des que va començar el conflicte, però és probable que el nombre de víctimes sigui molt més alt. En aquest sentit, les organitzac­ions humanitàri­es han expressat la seva preocupaci­ó pels efectes que poden tenir sobre la infància els combats en què ja han mort almenys nou nens i 50 més han resultat ferits. Si la violència prosseguei­x, milers de persones poden patir l’empitjoram­ent d’una situació «ja prou desesperad­a». El representa­nt al Sudan del Fons de l’ONU per a la Infància, Mandeep O’Brien, és taxatiu: «Els infants són els més afectats pel conflicte al Sudan». «Estan

«Estem treballant molt activament per estendre l’alto el foc», remarca Blinken a la premsa

morint i se’ls està arrabassan­t el futur», va dir, en al·lusió als efectes de la violència en serveis bàsics com l’educació o l’atenció sanitària i a la falta de protecció en un context caòtic.

Més enllà de la capital, la violència ha assolat altres regions del Sudan, especialme­nt Darfur occidental. Saquejos, assassinat­s i incendis de cases se succeeixen a El-Geneina, capital d’aquesta regió fronterera amb el Txad. Nacions Unides, que va haver de suspendre les activitats després de la mort de cinc cooperants, adverteix que ja no hi pot ajudar «50.000 nens que pateixen desnutrici­ó aguda». Els combats han provocat un èxode massiu i enfonsat encara més en la misèria aquest país de 45 milions d’habitants, que ja és un dels més pobres del món. Unes 16.000 persones ja han arribat a Egipte.

 ?? Ozan Kose / AFP ?? La planta d’energia nuclear Akkuyu, durant la construcci­ó a la província turca de Mersin.
Ozan Kose / AFP La planta d’energia nuclear Akkuyu, durant la construcci­ó a la província turca de Mersin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain