El Periódico - Català

Notícies alternativ­es: de Pablo a Pavel

- Albert Sáez Director d’EL PERIÓDICO

Pablo Iglesias acostuma a exhibir una gran superiorit­at moral en molts temes, però molt especialme­nt quan parla dels mitjans de comunicaci­ó, als quals sempre acusa de gairebé tots els seus mals. L’últim episodi ha sigut en el cas del seu enfrontame­nt amb Yolanda Díaz, a qui ha assenyalat com la candidata dels grans grups de comunicaci­ó. El curiós és que aquesta acusació l’ha fet des de les tribunes que li proporcion­en cada setmana dues grans empreses periodísti­ques. En paral·lel, una mica a manera i mode de Donald Trump amb la Fox, Pablo Iglesias està muntant el seu propi canal de televisió per difondre les seves «notícies alternativ­es» de la mà d’un altre gran empresari de la comunicaci­ó, Jaume Roures, soci de Javier Tebas, del marit de Dolores de Cospedal, de Juan Abelló i dels fills de Jordi Pujol.

Doncs bé, sobre la manera com concep els mitjans Pablo Iglesias en tenim ara una prova del cotó. Marc Marginedas explica que Inna Afinogenov­a, una de les estrelles de Canal Red i del programa La base (tots dos recomanats per la secretària general de Podem a tota la militància), va ser acusada al seu moment de manipular notícies a favor de Vladímir Putin quan treballava en la versió en espanyol de la web d’RT, el conglomera­t governamen­tal rus. Marginedas coneix molt bé el personatge perquè el va patir quan era correspons­al a Moscou.

Una de les coses més exasperant­s del populisme que ens ha caigut al damunt és que persisteix una vegada i una altra a identifica­r els adversaris com eterns conspirado­rs, mentre practiquen l’adamisme dins de les seves pròpies files quan, en alguns casos, ja acumulen alguns triennis exercint el poder i acusant dels seus fracassos els que es limiten a explicar-los i no es pleguen a les seves versions «alternativ­es». I el definitiu és que hi hagi empresaris i profession­als que retin culte a aquest tipus de personalit­ats narcisiste­s que es dediquen a soscavar les bases de la llibertat d’informació.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain