El Periódico - Català

Lula, Xi i Ucraïna

-

entre país agredit i país agressor. També Felip VI, plenament alineat amb l’Executiu, va manifestar en el dinar d’honor a Lula que «Espanya ha rebutjat fermament i sostinguda­ment la injustific­able agressió de Rússia en tots els fòrums internacio­nals».

Lula, que té la seva influència en el concert internacio­nal, ha aprofitat el seu viatge a Lisboa i a Madrid per rebaixar el nivell de tensió amb Washington i Brussel·les condemnant l’agressió de Moscou. Això sí, en termes molt diferents als que ha utilitzat Sánchez i evitant l’atribució de responsabi­litats. El brasiler s’ha esforçat a situar el focus en la necessitat d’aturar la guerra i ha retret a la comunitat internacio­nal la seva falta d’implicació per parar el conflicte. Sánchez, que va admetre diferèncie­s de «matisos» amb el seu convidat respecte a Ucraïna, va voler, no obstant, remarcar la nova etapa que s’obre entre els dos països després dels gairebé sis anys d’aïllament de Bolsonaro.

El viatge de Lula a Madrid en vigílies de la presidènci­a espanyola de la UE ha servit a més per preparar la cimera entre la UE i la Comunitat d’Estats d’Amèrica Llatina i el Carib (CELAC) que tindrà lloc el juliol a Brussel·les, i que podria ser decisiva per tancar el tan postergat acord entre la UE i Mercosur. La UE en el seu conjunt és cada vegada més conscient que ha de recuperar la seva influència sobre Llatinoamè­rica si no vol veure com la Xina segueix augmentant la seva presència a la regió. Espanya, tradiciona­l pont entre les dues costes, pot i ha de ser clau en aquesta operació.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain