El Periódico - Català

¿Aconseguir­em la pau algun dia?

- Ingrid Tornero

Les guerres són una font de violència que no sembla tenir final i que no proporcion­en cap benefici real. El cost és extremadam­ent alt, i tot i que algunes persones puguin pensar que hi ha un guanyador, la realitat és que tots perden. El conflicte a Ucraïna és un exemple clar de com una guerra pot causar la pèrdua de milers de vides i la destrucció de moltes altres coses. Hi ha famílies que mai tornaran a veure els seus éssers estimats i d’altres que no podran tornar a casa seva, i això és només una de les moltes conseqüènc­ies negatives de la guerra. Desafortun­adament, la guerra d’Ucraïna no és un cas aïllat, hi ha molts altres conflictes arreu del món que continuen en curs i semblen no tenir final.

¿Quan deixarem de resoldre els conflictes a través de la violència? ¿Alguna vegada arribarem a la pau entre nacions? Jo crec que tenim una necessitat molt gran de buscar solucions pacífiques als conflictes i hem de promoure el diàleg. Només d’aquesta manera viurem en un món molt més pacífic i just.

Quan falten pocs dies perquè se celebri la cerimònia de coronació de Carles III, EL PERIÓDICO analitzarà en profundita­t el regnat que li espera al monarca britànic. El diari abordarà en el Tema del Diumenge el moment complicat que travessa el Regne Unit, tant en el pla econòmic com en el polític, però també la figura mateixa del rei, la popularita­t del qual entre els britànics dista molt d’assolir la de la seva mare, Isabel II. Escàndols propis (sobre el seu patrimoni i irregulari­tats de la seva fundació, i fins i tot el seu mal caràcter) i de la seva família (les revelacion­s del príncep Enric, els abusos sexuals del príncep Andreu) empitjoren la seva reputació.

També s’examinarà la qüestió territoria­l: la valoració que rep Carles III i la institució de la monarquia fora d’Anglaterra: a Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord, així com a la resta de països de la Commonweal­th.

Els 100 dies de Macron

Un altre personatge que centra l’actualitat és el president francès, Emmanuel Macron, que ha complert aquesta setmana el primer any del segon mandat immers en una profunda crisi social i institucio­nal a causa de l’aprovació de la impopular reforma de les pensions, per decret i obviant el vot parlamenta­ri. En el tema de portada, el suplement Entendre-hi més mira de desentrany­ar les claus d’aquest gran moviment de contestaci­ó que afronta el cap de l’Estat, que s’ha donat 100 dies per congraciar-se amb els francesos, la qual cosa fa inevitable la comparació amb uns altres

El suplement ‘Entendre-hi més’ segueix l’evolució de la crisi a França per la reforma de les pensions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain