El Periódico - Català

El poliamor s’obre pas i comença a desafiar la societat monògama

El CIS certifica que gairebé la meitat dels espanyols recolzen que es mantinguin dues o més relacions afectivose­xuals alhora. Augmenta la comprensió social respecte a les relacions que trenquen la tradiciona­l relació de parelles, però, alhora, s’està prod

- PATRICIA MARTÍN

L’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, responsabl­e de vocacions de la Conferènci­a Episcopal, s’ha mostrat recentment «preocupat» per la «cultura dominant» del «poliamor». Dominant és molt dir, però el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) ha publicat aquest mes una enquesta que indica que gairebé el 50% dels espanyols (en concret el 47,6%) està d’acord o molt d’acord que una persona pugui mantenir dues o més relacions afectivose­xuals alhora, que és el que es coneix com a poliamor. L’octubre del 2021 aquest percentatg­e era inferior al 40%.

Així mateix, el 41% dels espanyols recolzen que una parella pugui acordar tenir relacions sexuals amb altres persones fora de la parella sense que hi hagi vincle sentimenta­l amb ells o elles, cosa que es coneix com a relacions obertes.

No obstant, la mateixa enquesta assenyala que el 78% dels espanyols creuen que, «si s’estima de debò, s’és fidel a la parella sempre»; el 75% té una única parella, i el 60% fa entre 10 i 50 anys que té una relació estable. ¿Què està passant?

La resposta és que està augmentant la comprensió social cap a les relacions que trenquen la monogàmia tradiciona­l però, alhora, s’està produint una polaritzac­ió, ja que l’altra meitat de la població rebutja les unions que desafien les normes i que posen de manifest que els vincles afectivose­xuals puguin ser de més de dues persones. De fet, el 49,7% està en desacord amb el poliamor i un altre 55% amb les relacions obertes. Una divisió social que ja es va produir quan el col·lectiu LGTBI va sortir de l’armari. Encara avui es produeixen delictes d’odi i violència cap a les persones gais, lesbianes, trans o bisexuals.

Obertura cap a la diversitat

Els especialis­tes consultats avisen, no obstant, que una obertura més gran de bona part de la societat cap a les relacions no normatives no significa directamen­t un clar augment de les persones que practiquen el poliamor o les relacions obertes. El CIS no pregunta sobre aquesta qüestió, però estudis als Estats Units revelen que al voltant del 20% de la població ha practicat alguna vegada la no monogàmia consentida (és a dir, amb coneixemen­t de la parella, no es tracta d’una infidelita­t puntual), però només el 4,5% ho practica actualment. Una investigac­ió del Journal of Sex and Marital Therapy revela a més que és una opció més triada pels homes i les persones gais, lesbianes i bisexuals.

«En el col·lectiu LGTBI, com que venim dels marges, hi ha més obertura cap a la diversitat», interpreta Sandra Bravo, periodista especialit­zada en poliamor i autora de Todo eso que no sé como explicarle a mi madre. Bravo considera que «la idea de la monogàmia per

 ?? Carlos Torres ?? El Carlos, el Tomás i el Carlos, tres homes que viuen a Barcelona i formen una ‘triella’, una relació poliamoros­a.
Carlos Torres El Carlos, el Tomás i el Carlos, tres homes que viuen a Barcelona i formen una ‘triella’, una relació poliamoros­a.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain