El Periódico - Català

Aigua regenerada per a vuit localitats del Baix Llobregat

El Govern català i l’oposició negocien que les ajudes que rebran els ajuntament­s puguin conviure amb les multes per la sequera.

- GUILLEM COSTA SARA GONZÁLEZ

Camions cisterna arriben carregats d’aigua regenerada a vuit ciutats del Baix Llobregat. Aquesta aigua tractada després de passar per la depuradora servirà per regar zones verdes i per netejar contenidor­s, carrers i claveguere­s. L’empresa Aigües de Barcelona ha posat en marxa aquesta iniciativa per fomentar l’ús d’aquesta mena d’aigua i perquè s’aprofitin els recursos hídrics, tenint en compte la sequera extrema que persisteix a Catalunya. Els camions surten de l’Estació Regenerado­ra d’Aigua (ERA) del Baix Llobregat i de l’ERA de la depuradora de Gavà-Viladecans i després distribuei­xen els cabals pels municipis de Castelldef­els, Sant Boi, Esplugues, Molins de Rei, Sant Climent de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Cervelló.

En aquests moments, per les actuals restriccio­ns, el reg de zones verdes i la neteja de carrers amb aigua potable estan restringit­s. És a dir, que l’aigua regenerada és una opció útil per poder assegurar que aquestes activitats continuen. A diverses ciutats de Catalunya ja hi ha xarxes de distribuci­ó d’aigua regenerada per a aquesta mena d’usos. No obstant, amb el projecte s’aconseguei­x traslladar aquesta aigua a llocs que encara no tenen aquesta xarxa. Després d’un informe favorable del Departamen­t de Salut de la Generalita­t i l’autoritzac­ió de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, el projecte ha tirat endavant.

Noves reunions pel pacte

En altres zones del Baix Llobregat, l’aigua regenerada s’utilitza per al reg agrícola. És el cas del Parc Agrari del Prat, on l’aigua regenerada està sent un dels antídots contra les restriccio­ns antisequer­a. Aquesta aigua, que s’afegeix al cabal del riu Llobregat, en realitat també acaba sent per al consum humà, ja que la potabilitz­adora la capta i la saneja perquè es pugui beure.

Un mes després del fiasco de la cimera sobre la sequera i amb el desacord pel règim sancionado­r als ajuntament­s enquistat, Govern i oposició van reprendre ahir la interlocuc­ió a diferents bandes per buscar un pacte torpedinat pel clima preelector­al. Es negocia una fórmula salomònica en la qual les ajudes perquè els ajuntament­s resolguin fuites d’aigua convisquin amb les multes per incomplime­nt de les restriccio­ns. La línia del pacte està encarrilad­a –sempre exposat a les inclemènci­es de la campanya– i suposarà una modificaci­ó del decret de mesures vigent.

Si dimarts l’Executiu es va reunir amb Junts, ahir ho va fer amb el PSC. Això sí, les converses s’han reactivat arran de la tenalla que suposa la proposta impulsada pels postconver­gents que es votarà en el ple del Parlament de la setmana que ve i que inicialmen­t planteja una moratòria de les sancions fins al juliol. El text alternatiu que s’explora, com va explicar dimarts EL PERIÓDICO, no inclou dates, sinó que posa el focus en la línia de subvencion­s i supedita les multes a la passivitat dels que no manifestin la voluntat de posar-hi remei.

 ?? ??
 ?? Jordi V. Pou ?? El canal d’Urgell al seu pas per Vilanova de Bellpuig, ahir.
Jordi V. Pou El canal d’Urgell al seu pas per Vilanova de Bellpuig, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain