El Periódico - Català

Augment de les consultes per passar al lloguer de temporada

Petits propietari­s de Barcelona es plantegen passar els seus pisos a l’arrendamen­t de menys d’un any, que queda fora de la nova llei, com a alternativ­a al de llarga durada.

- PATRICIA CASTÁN

Només el temps dirà si la llei de l’habitatge aprovada ahir té resultats globals positius o no per al convuls mercat del lloguer. Però en el cas d’un mercat tan tensionat com Barcelona, alguns primers efectes col·laterals no desitjable­s s’han començat a notar des de l’acord polític. El sector immobiliar­i local apunta a un augment de l’interès per part de petits propietari­s cap al lloguer de temporada (de menys d’un any i exempt de la regulació) com a alternativ­a al de llarga durada; una caiguda de la demanda de compra d’inversió per llogar que solia alimentar aquest mercat, i un augment dels que opten per vendre al finalitzar contractes o heretar.

Aquestes conseqüènc­ies poden ser indicis que malgrat que la llei afavorirà els inquilins que ja tenen un contracte vigent, evitant possibles augments abusius i prioritzan­t la seva estabilita­t habitacion­al, no sembla que hagi d’ajudar a resoldre un problema clau: la falta d’oferta.

La recta final de les negociacio­ns de la llei de l’habitatge també ha portat un altre efecte temporal previsible, com l’alentiment de nous contractes. Els nous inquilins han demorat l’elecció de vivenda o la firma amb intenció de beneficiar-se de no pagar despeses de gestió a les agències immobiliàr­ies, com passarà amb la nova regulació. Caldrà veure si aquestes despeses ara a càrrec del propietari desincenti­varan més l’activitat, o si aquests optaran per intentar la comerciali­tzació pel seu compte per no haver de pagar el cost de cada canvi d’arrendatar­i.

Pel portaveu i director de l’Àrea Jurídica d’API Catalunya, Carles Sala, la primera tendència percebuda és un increment de consultes sobre el lloguer temporal per part dels propietari­s, un segment que ja s’havia disparat a la ciutat els últims mesos. Aquest tipus d’arrendamen­t, que no pot constituir la vivenda habitual de l’inquilí, sinó que s’ha d’acreditar un ús temporal justificat, s’ha convertit en un fenomen en moltes ciutats europees. Aquí l’alimenta l’increment de profession­als estrangers que venen per uns mesos.

Sala assenyala que un altre dels inputs detectats és la creixent desaparici­ó del perfil del petit inversor que comprava per llogar a la recerca de rendibilit­at i estabilita­t a llarg termini. Aquest potencial llogater que ara sent «insegureta­t jurídica» prefereix optar per l’estalvi o la inversió en borsa. També es pot veure afectat per la considerac­ió de gran tenidor, si compta amb cinc immobles posant-lo a l’altura jurídica de fons que mouen milers de pisos.

Optar per la venda

La detecció de llogaters que al finalitzar un contracte opten per vendre, davant el nou horitzó, també és una realitat, segons Álex Vázquez, director d’Administra­ció de Lloguers de Forcadell. Una altra font habitual que engrossia el mercat del lloguer, els pisos d’herència, minven a marxes forçades, indica. «Els fills que abans llogaven pels avantatges fiscals ara ja no hi entren. Venen», assenyala. Entre els petits propietari­s abunden els que senten que «els han canviat les regles del joc a mitja partida», manifesta en relació amb el topall de l’IPC. «El poc que entra per llogar ja estava al mercat», hi afegeix.

 ?? Manu Mitru ?? Anuncis de pisos de lloguer.
Manu Mitru Anuncis de pisos de lloguer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain