El Periódico - Català

El Gabo inèdit veurà la llum el 2024

Els hereus del nobel colombià han decidit que la novel·la ‘En agosto nos vemos’ es publiqui la primavera vinent després que el manuscrit dormités a la Universita­t de Texas durant deu anys.

- ELENA HEVIA

No serà a l’agost sinó una mica abans, la primavera del 2024, al complir-se deu anys de la mort de l’autor quan finalment arribarà a les llibreries la novel·la inèdita de Gabriel García Márquez, En agosto nos vemos. Serà al segell habitual de l’autor, Literatura Random House, segons ha pogut saber en exclusiva aquest diari. S’ha parlat molt d’aquesta novel·la, en principi inconclusa, d’unes 150 pàgines. El nobel colombià va arrossegar durant anys l’escriptura i interminab­le reescriptu­ra del text i el manuscrit es va dipositar, com tants altres papers de l’autor, al Harry Ransom Center de la Universita­t de Texas, entitat que en va adquirir els fons.

Gabriel García Márquez és l’autor llatinoame­ricà més llegit i l’autor més traduït al segle XXI, segons l’Institut Cervantes, quan estan a punt de complir-se 10 anys de la seva mort, desbancant fins i tot l’autor del Quixot. El llançament de la novel·la serà un esdevenime­nt literari internacio­nal de primer ordre, amb previsible­s traduccion­s a llengües com l’anglès, el francès, l’alemany o l’àrab.

La primera notícia que es té de l’obra és la lectura que el colombià va fer el 1999 del conte homònim a Casa Amèrica de Madrid, que va presentar com a fragment i punt de partida d’una futura novel·la composta per cinc històries autoconclu­sives. Totes cinc estan protagonit­zades per una dona en la cinquanten­a que té trobades sexuals furtives i extramatri­monials.

No el convencia el final

tocava ni una coma. Però aquesta decisió final no s’havia pres en aquest cas i la novel·la va quedar finalment rebutjada.

Amb aquests antecedent­s, la difícil decisió de si publicar-la o no va recaure en la família, els seus fills Rodrigo i Gonzalo, que han sospesat durant una dècada aquesta possibilit­at –al cap i a la fi, Gabo malgrat la seva insatisfac­ció, no va destruir el manuscrit, o més ben dit els manuscrits, perquè són diverses les versions que se’n conserven– i finalment l’obra veurà la llum.

Sexe amb desconegut­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain