El Periódico - Català

El judici de Shakira per frau fiscal citarà 200 testimonis

La vista oral començarà el 20 de novembre vinent i està previst que duri almenys 12 sessions. La fiscal demana vuit anys de presó per a la cantant colombiana.

- J. G. ALBALAT

de la qual era fundadora. Segons va explicar al diari colombià Tiempo, la periodista va llegir un manuscrit «a què li faltava una mica de treball d’edició» amb anotacions diverses, entre aquestes la que indicava que la versió havia sigut enviada a la seva agent, Carmen Balcells.

Amb els ossos de la mare

Un altre dels autors que també ha consultat el manuscrit de Texas és el periodista i professor de la Universita­t de l’Estat de Nova York, el colombià Gustavo Arango, que recentment el va llegir de cara a un treball acadèmic. Per cert, que a la web del Harry Ransom Center s’especifica ara que els documents de la novel·la «estan restringit­s» fins a la seva publicació, una fórmula que dona per fet. Arango, il·lustre gabòleg, va defensar la publicació de la novel·la en un article d’El Universal de Mèxic després de la lectura. «És una novel·la que val la pena que es conegui». Segons Arango, malgrat que en diversos passatges Gabo considera diferents opcions per a les paraules o un ordre diferent en els paràgrafs, es tracta d’«una història completa amb seqüències clares i un final precís». A més, afegeix, el final inclou una imatge potent, la de la protagonis­ta, Anna Magdalena, emportant-se de l’illa els ossos de la seva mare morta, fet que la vincularia a una altra escena memorable de Cien años de soledad en què Rebeca arriba a la casa amb els ossos dels seus pares en una bossa.

Hi ha un aspecte més, que Arango sosté, gens gratuït i que remataria la trajectòri­a literària de García Márquez d’una forma molt més amable del que va suposar la seva última novel·la, Memoria de mis putas tristes, que retratava un nonagenari que decideix passar una nit de sexe amb una adolescent verge de 13 anys a punt d’iniciar-se en un bordell. Aquest tema escabrós, que va desconcert­ar molt els seus lectors, té la seva contrafigu­ra a la novel·la que llegirem l’any que ve, En agosto nos vemos. Aquí, per contra, mostra una dona adulta prenent les seves pròpies decisions, disfrutant del sexe sense ser depredador­a i a qui en absolut se la pot considerar una víctima. Aquesta novel·la serà el millor colofó a una de les trajectòri­es literàries més extraordin­àries de les lletres en castellà.

Està previst que el judici contra la cantant colombiana Shakira per presumpte frau a Hisenda s’allargui durant 12 sessions i que comenci el 20 de novembre i acabi el 14 de desembre, en diferents dies, segons un escrit del tribunal de l’Audiència de Barcelona que dictarà. Aquest calendari pot variar a última hora i, sobretot, si l’artista de Barranquil­la arriba a un acord amb la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. En aquest cas, la vista només durarà uns minuts, ja que la cantant únicament haurà de ratificar l’acord. La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita en l’acusació vuit anys i un mes de presó i multes per un total de 23,8 milions d’euros per a Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per presumptam­ent haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014.

L’artista ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitz­at la seva situació davant l’Agència Tributària, pagant milers d’euros més per abonar els impostos que li correspon. Per aquesta raó, la fiscalia li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació del dany, cosa que fa reduir la petició de pena en conjunt. Fa unes setmanes, el magistrat José Manuel del Amo Sánchez, el mateix que va jutjar i va absoldre el jugador Neymar per presumpta corrupció entre particular­s en el seu fitxatge pel FC Barcelona, es va reunir amb la fiscalia, la defensa i l’Advocacia de l’Estat per planificar les sessions del judici contra Shakira.

L’obra relata diverses històries i trobades sexuals d’una dona de 52 anys

Compareixe­nça pactada

En aquesta trobada, els advocats de la cantant van expressar la seva predisposi­ció a aconseguir que l’acusada viatgés a Barcelona (viu a Miami amb els seus fills després de la separació de Piqué) per assistir aquests dies a la vista. En aquest sentit, el togat va expressar que ell estava obert a la possibilit­at que l’artista només comparegué­s en el judici durant el seu

L’artista ja ha dipositat la suma del seu deute amb Hisenda

interrogat­ori i al finalitzar, per exercir el torn d’última paraula. Aquesta qüestió haurà de ser plantejada per la defensa, si ho considera convenient, en la primera sessió del judici, tot i que, veient la predisposi­ció del tribunal, la proposta és acceptada. L’equip de Shakira és qui haurà de decidir en aquests mesos que queden per a la celebració de la vista quina estratègia seguirà respecte a aquest assumpte. En aquesta mateixa reunió també es va parlar de la possibilit­at que alguns dels testimonis proposats, sobretot els que viuen a l’estranger, puguin declarar per videoconfe­rència i la necessitat per part del tribunal de saber qui són per poder tenir tots els elements tècnics preparats per procedir a l’interrogat­ori. D’entrada està prevista la citació d’unes 200 persones, tot i que aquest nombre es podria reduir en els pròxims dies. La fiscalia ha instat la compareixe­nça en la vista d’unes 30, la defensa d’unes 60 i l’Advocacia de l’Estat més d’un centenar.

L’acusació pública afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014, i individual­ment se sol·liciten penes d’un any a un any i sis mesos. La fiscalia defensa que l’artista va fer servir per defraudar un entramat societari, amb ramificaci­ons en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona.

 ?? Quique García / Efe ?? Shakira arriba a la Ciutat de la Justícia durant el divorci amb Gerard Piqué, el desembre del 2022.
Quique García / Efe Shakira arriba a la Ciutat de la Justícia durant el divorci amb Gerard Piqué, el desembre del 2022.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain